19 Aprila, 2024
Aktuelno Kolumna Politika

Zašto SDP sada smeta sebi i drugima?

Uz očekivanu reakciju javnosti aktuelna hapšenja u Sandžaku podigla su veliku buru kod većine funkcionera Sandžačke demokratske partije (SDP), ali i pobudila posebno interesovanje pristalica ove stranke.

Iznenađuje činjenica da se hapšenja i istraga u Novom Pazaru (Više javno tužilaštvo u Kraljevu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije) vodi protiv ljudi koji su veoma bliski doskorašnjem ministru i osnivaču SDP-a Rasimu Ljajiću, kojem je tek što je “sišao sa trona” dat “vruć krompir u ruke” da opravdava (ne)učinjena djela svojih saboraca.

Rasim Ljajić sa aktuelnim predsjednikom SDP-a Nihadom Hasanovićem nosi Muamera Dragolovčanina, radnika gradske uprave koji je privođen u policijskoj akciji zbog sumnje za zloupotrebe i mahinacije u postupku javnih nabavki

Pored toga, u protestnoj noti, kako je nazvaše mediji bliski ovoj stranci, primetna je odbrambena retorika naspram državnih ograna, a koja do sada nije bila svojstvena ovoj političkoj grupaciji, što dodatno zbunjuje i samo članstvo Ljajićeve partije. Takodjer, koalicioni partner Ljajića, Fevzija Murić, okarakterisao je ova dešavanja kao “vraćanje u devedesete”.

Ako se ima u vidu da je godinama unazad SDP, zajedno sa svojim partnerima iz SZS i SNP, bio stožer pohvala državne politike prema Sandžaku i Bošnjacima, a da sa druge strane uz veliku podršku beogradskih medija sada biva satanizovan kao nikada pre, onda posljednja dešavanja pokazuju da na relaciji Ljajića i države Srbije definitivno ne postoji ona “bezuslovna ljubav” koja ih je krasila više od dvije decenije.

Sve više javnost zanima i status samog gradonačelnika Novog Pazara, koji u čitavom sistemu vrednovanja važi za jednu od “meta” suprotnog tabora unutar same stranke, te mu je, po komentarima, fotelja sa trećeg sprata i dalje  neučvršćena.

Javnost u Novom Pazaru dodatno je zainteresovala i činjenica da se u isto vrijeme ponovo povela i polemika oko afera sa otkupom priplodnih junica za vrijeme mandata gradonačelnika Meha Mahmutovića sa preduzećem Interkomerc, kao i nepravilnosti u radu otkad je na mjestu direktora novopazarske bolnice.

Kako se može čuti po čaršijskim kuloarima, postoji određena bojazan kod pojedinih visokih funkcionera SDP-a da je ovo samo početak “isterivanja stvari na čistinu”, te da pored političkih malverzanata, mnogo veći dio kolača državnog novca nosili su bliski privrednici ove stranke, koji su sklapali dogovore na “prijateljski” način.

Zbog čega i sa kojim ciljem se odjednom podigla tolika zainteresovanost nadlježnih organa za (ne)djelima Ljajićevih partijskih kolega, a koju zdušno podržava i medijska mašinerija u zemlji-pokazaće vrijeme, ali da je posljednjih dana otpočela jedna vrsta “brakorazvodne političke parnice” između njega i njegovih dojučerašnjih partnera, kao i između “partijskih jastrebova”-jeste sigurno.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: