20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak Tutin

Predstavljeni rezultati o projektu reintegracije povratnika u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici

Završna konferencija projekta Re!ntegracija – podrška održivoj (re)integraciji povratnika u Srbiji“, organizovana je u Kulturnom centru u Novom Pazaru.

Predstavljeni su rezultati dvogodišnjeg projekta koji je implementiran na teritoriji grada Novog Pazara, kao i opština Tutin i Sjenica, uz izložbu radova djece, te obraćanje visokog zvaničnika ambasade Savezne Republike Nemačke, Kristijana Šulca.

“Tokom konferencije prisutni su imali prilike da čuju utiske djece i mladih koji su pohađali radionice, kao i korisnika koji su podržani ovim projektom kroz podjelu opreme za samozapošljavanje”, navode u saopštenju.

Postignuti rezultati su, ističu, više od 900 radionica za preko 1.900 djece i mladih, podjeljeno je 98 grantova u vidu mašina i opreme za samozapošljavanje i organizovano 270 biznis obuka i 50 obuka za prekvalifikaciju u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Projekat su realizovali ASB Serbia i IDC u partnerstvu sa Regionalnom razvojnom agencijom Sandžaka – SEDA i Muslimanskim humanitarnim društvom Merhamet – Sandžak , uz podršku Grada Novog Pazara, opštine Tutin i opštine Sjenica, a finansiran je sredstvima nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u okviru programa Engagement Global.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: