Aktuelno Crna Gora Društvo

Završna faza prve dionice autoputa u Crnoj Gori (VIDEO)

Izgradnja prioritetne dionice prvog autoputa u Crnoj Gori, Bar-Boljare od Smokovca do Mateševa, ušla je u završnu fazu, a završetak građevinskih radova očekuje se do kraja novembra.

Kako se odvijaju radovi na prioritetnoj dionici na svom YouTube kanalu objavila je kompanija Bemax, glavni podizvođač

Kako je nedavno saopšteno iz Ministarstva kapitalnih investicija i izvođača radova, kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBC), na autoputu je počelo obilježavanje horizontalne signalizacije, odnosno postavljanje oznaka na kolovozu.

Objašnjeno je da se postavljaju dva sloja.

“Početno obilježavanje izvodi se bojom, kada se nanosi takozvani prajmer. Nakon toga, nanosi se hladna plastika – Spotflex, materijal koji se prvi put upotrebljava na crnogorskim putevima”, navedeno je u saopštenju.

Radovi na izgradnji autoputa Bar – Boljare (169,2 km) zvanično su počeli 11. maja.2015 godine. Izgradnja prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, bilo je planirano da traje četiri godine.

Jedno od građevinskih čuda u regionu i šire, most “Moračica” na dionici Autoputa Bar – Boljare, spojen je 11. oktobra 2019. godine.

Most „Moračica“, najveći pojedinačni objekat na prioritetnoj dionici Autoputa Bar – Boljare, visok je 175 m (od dna korita Morače do kolovoza od 205 m), širok 23,4 m, i dug 960 metara.

Crna Gora je jedina zemlja na Balkanu koja nema autoput. Na autoputu Bar-Boljare je planirana gradnja 42 tunela i 92 mosta i vijadukta. Prioritetna dionica Smokovac-Uvač-Mateševo, autoputa Bar-Boljare sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca autoput u Mateševu dolazi na preko 1100 metara.

Prosječni dnevni, odnosno godišnji saobraćaj na postojećim putevima od Bara do granice sa Srbijom na pojedinim dionicama kreće se od 5,1 do 8,3 hiljade vozila sa izraženim sezonskim godišnjim intenzitetom koji dostiže i do 20 hiljada vozila.

Autoput Bar-Boljare dio je Koridora 11 koji će Crnu Goru i Srbiju, preko općina Bijelo Polje i Sjenica, povezati sa Evropskom unijom.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: