Aktuelno Crna Gora Društvo

Završni radovi na mostu Moračica, arhitektonskom čudu autoputa Bar-Boljare

Radovi na auto putu Bar Boljare u punom su jeku, što pokazuju i fotografije kompanije Bemax sa velelepnog mosta Moračica.

Most Moračica. Foto:BEMAX

Kako se vidi na fotografijama, prisutan je veliki broj mašina i radnika, a u toku je asfaltiranje.

Moračica, arhitektonsko je čudo i najimpozantniji objekat na autoputu Bar-Boljare.

Most Moračica je kruna novog crnogorskog autoputa i najveći pojedinačni objekat na prvoj dionici koja će spajati Podgoricu i Kolašin. Izgradnjom ove dionice vrijeme trajanja putovanja između ova dva grada biće skraćeno sa 90 na samo 25 minuta.

Most je visok 175 metara (od dna korita Morače do kolovoza 205 metara), širok 23,4 metra i dug 960 metara.

Konstrukciju nosi pet stubova, a dimenzije osnove centralnog stuba su 33×26 metara. Na svih pet stubova mosta izliveno je od 10 do 12 metara rasponske konstrukcije sa obje strane. Izlivanje je rađeno u segmentima dužine od 2,5 do 4 metra. Za izlivanje jednog segmenta rasponske konstrukcije radnicima je trebalo 10 do 12 dana.

Most Moračica. Foto:BEMAX

– Asfaltirana lijeva strana mosta Moračica, radovi na naplatnoj stanici Smokovac pri kraju

Svi glavni objekti na autoputu – mostovi i tuneli koje izvodi kompanija Bemax su finiširani.  Završni radovi, odnosno radovi na odvodnjavanju, hidroizolaciji na mostovima, radovi na pripremi za asfalt i zidovi za zaštitu od buke su u završnoj fazi, kazali su CdM-u iz te kompanije.

“Kada govorimo o asfalterskim radovima do kraja mjeseca ćemo doći do tridesetog kilometra trase (od 41 kilometra) sa asfaltom (osim asfalta na mostovima).  Važno je napomenuti da je prije dva dana izvršeno asfaltiranje na lijevoj strani mosta Moračica koji predstavlja najveći most na ovoj dionici. Što se tiče petlje Smokovac završeni su radovi koji su trebali da budu završeni po osnovnom ugovoru tj. završeni su glavni radovi kao što je proboj trase, most Smokovac”, istakli su iz kompanije Bemax.

Most Moračica. Foto:BEMAX

Objašnjavaju da se trenutno izvode radovi na instalacijama koje nijesu bile u osnovnom ugovoru i radi se priprema za asfalt. Takođe se na petlji izvode završni radovi na naplatnoj stanici Smokovac.

“Kako je kompanija Bemax dobila posao na izgradnji spoja bulevara Vilija Branta (Zlatičkog bulevara) i petlje Smokovac, čekamo da se riješe imovinsko pravni odnosi kako bi otpočeli i sa tim radovima. Asfalterske radove na petlji  Smokovac planiramo da radimo kada na sjeveru ne budemo mogli da izvodimo pomenute radove zbog zime”, naveli su odgovorima CdM-u.

– Za koje je sve poslove zadužen Bemax

Napominju da je na prioritenoj dionici autoputa Bar – Boljare, Smokovac – Uvač – Mateševo kompanija zadužena za građevinske radove na četiri tunela (Suka, Vežešnik, Mrke i tunel Vjeternik sa sjeverne strane)- ukupne dužine 11 km za obije cijevi, te sedam mostova i dva nadvožnjaka. U pitanju su mostovi Gornje Mrke, Đurićev Laz, Ratkov Laz, Lutovo, Pelev Brijeg, Suvovara i Krkor; nadvožnjaci Preljubovica i Kisjelica, a ukupna dužina obije trake je 3,6 km.

Ova kompanija izvodi radove i na otvorenoj trasi ukupne dužine 10,20 km (obije trake). U sklopu trase izvode se radovi na iskopima, nasipima, potpornim konstrukcijama, zaštiti kosina kao i na odvodnjavanju i na zidovima za zaštitu od buke. Bemax takođe izvodi kompletne asfalterske radove na ovoj dionici,

“Radi se i na objektima Baze za održavanje autoputa i naplatne rampe Pelev Brijeg; objektu Naplatne stanice Mateševo, Petlji Smokovac (u okviru koje se nalazi istoimeni most dužine 300 metara u obije trake kao i naplatna stanica Smokovac”, pojašnjavaju iz Bemaxa.

Na autoputu se radi punom parom, gdje se trentno kompanija ima 400 radnika, uključujući svoje podizvođače.

Prioritetna dionica Smokovac-Uvač-Mateševo, autoputa Bar-Boljare, duga je 41 kilometar i sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca auto-put u Mateševu dolazi na preko 1.100 metara.

Prosječni dnevni, odnosno godišnji saobraćaj na postojećim putevima od Bara do granice sa Srbijom na pojedinim dionicama kreće se od 5.100 do 8.300 vozila sa izraženim sezonskim godišnjim intenzitetom koji dostiže i do 20.000 vozila.

Izgradnja prve dionice auto-puta će koštati 809,6 miliona eura.

Od tog iznosa, 85 odsto t.j. 688,16 miliona eura će obezbijediti Exim banka kroz kredit, a 15 odsto t.j. 121,44 miliona eura je učešće države Crne Gore.

Rok otplate kredita je 20 godina, grejs period šest godina, a godišnja kamatna stopa iznosi dva odsto.

Period povratka sredstava koja su potrebna za gradnju prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa iznosi 17 godina od perioda gradnje, odnosno 13 godina od početka njegove eksploatacije pokazala je socio ekonomska analiza tog projekta.

Izvor: Bemax, cdm.me

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: