26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sjenica

Zbog trovanja rudara naložen inspekcijki nadzor u rudniku “Štavalj”

Srbijanska ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović naložila je da se hitno sprovede vanredni inspekcijski nadzor o uzrocima i okolnostima zbog kojih je došlo do ugrožavanja zdravlja šestoro rudara u rudniku uglja „Štavalj“ kod Sjenice.

„Najvažnije je da su rudari u stabilnom stanju i da nisu životno ugroženi. U ovom trenutku dvojica rudara su zadržana u bolnici radi praćenja stanja, dok je ostalih četvoro na kućnom liječenju“, poručila je ministarka Đedović.

O zdravstvenom stanju rudara i izveštaju inspekcijskog nadzora Ministarstvo rudarstva i energetike blagovremeno će obavestiti javnost. Prvi izveštaj o ovom događaju očekuje se tokom sutrašnjeg dana, navedeno je u saopštenju.

U Dom zdravlja u Sjenici jutrosu su se javila šestorica rudara rudnika “Štavalj”, zbog simptoma trovanja gasom, a jedan je u teškom zdravstvenom stanju.

Trovanje se dogodilo u jutarnjim satima u novom hodniku rudnika i najvjerovatniji uzrok je, kako se pretpostavlja, nedovoljno provetravanje jamskih prostorija.

Uprava rudnika saopštila je da ekipe rudnika Štavalj ispituju razloge zbog kojih je došlo do nedostatka kiseonika u dijelu jame i da će o rezultatima blagovremeno obavijestiti javnost.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: