27 Februara, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Zbog zlostavljanja i mučenja pokrenut postupak protiv dvojice policajaca PU Novi Pazar

Novopazarske organizacije Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, KC DamaD, Urban-In i Akademska inicijativa Forum 10 najoštrije su osudile upotrebu prekomerne sile od strane dvojice pripadnika novopazarske policije i brutalno prebijanje Novopazarca V. H.

U saopštenju organizacija civilnog sektora se izražava duboku zabrinutost zbog, kako je isttaknuto, nastavka takvog neodgovornog ponašanja policije čiji bi prevashodni zadatak trebao da bude zaštita zakona, reda i mira u cilju bezbjednosti građana/ki.

NVO pozdravljaju pravovremenu reakciju Osnovnog javnog tužilaštva po čijem je nalogu Sektor unutrašnje kontrole MUP-a podnio krivičnu prijavu protiv policijskih službenika A. A. (1987) i S. M. (1990), zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo zlostavljanje i mučenje, koje je, u Policijskoj upravi Novi Pazar, potvrđeno Agenciji SANA.

“Apelujemo na nadležne organe da istraga bude sprovedena nepristrasno i profesionalno, bez pritisaka na tužilaštvo i na policiju koja će postupati po nalozima tužilaštva”, navodi se u saopštenju i podsjeća da je ovaj dio Srbije veoma osjetljiva sredina, kako se navodi, naročito zbog događaja iz devedesetih i velikog broja slučajeva sistemske torture zbog koje su građani/ke Sandžaka potpuno izgubili povjerenje u ovu instituciju, upravo i najviše zbog tih slučajeva koji ni do danas nisu dobili epilog, a žrtve nisu obeštećene.

“Imajući u vidu rečeno kao i učestalost sličnih događaja u posljednje vrieme (slučaj Hadžović; i slučaj Mustafe A. u dvorištu zgrade policijske uprave u Novom Pazaru), ubjeđeni smo da će samo profesionalno i zakonito ponašanje nadležnih organa policije i sudstva doprinjeti vraćanju poverenja građana/ki Sandžaka u institucije države Srbije”, poručili su iz Sandžakog odbora za zaštitu ljudskih prava, KC Damad, Urbam-Ina i Akademske inicjtive Forum 10.

PU Novi Pazar i MUP Republike Srbije se još nisu zvanično oglasili u vezi ovog slučaja.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: