27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Politika Sandžak

Škrijelj o izborima u Novom Pazaru: Izborni inžinjering i pristrasnost nekih posmatrača

Predsjednik Ogranka SDA Sandžaka za Novi Pazar i kandidat za narodnog posčanika ove stranke Ahmedin Škrijej ocjenio je da se integritet izbornog procesa se iz izbornog ciklusa u izborni ciklus narušava, na osnovu čega možemo zaključiti da rezultati izbora do sada nisu predstavljali odraz političkog raspoloženja građana.

Ahmedin Škrijelj, foto: SDA Sandžaka

“Kad to kažemo mislimo prije svega na pritiske kojima su izloženi birači od strane režimskih stranaka, te na izborni inžinjering koji takođe u velikoj mjeri utiče na rezultate izbore, a što je također režirano iz kuhinje aktuelnog režima i namjere da po svaku cijenu sačuva vlast  u Novom Pazaru”, ocjenio je Škrijelj u izjavi za SNEWS.

On je istakao da je, kako bi se zaštitili izbornu volju građana, odnosno kako bi se preduzele preventivne mjere sa ciljem da se unaprijed osujeti svaki pokušaj izborne krađe i malverzacije, SDA Sandžaka je zatražila od Republičke izborne komisije da se na pojedinim izbornim mjestima u Novom Pazaru osigura cjelodnevno prisustvo posebnih predstavnika RIK-a, tužilaštva, OSCE-a, te drugih relevantih međunarodnih i domaćih organizacija.

“Do danas nismo dobili nikakav odgovor čime je Republička izborna komisija na sebe preuzela odgovornost za sve što se bude dešavalo da dan izbora 17. decembra u Novom Pazaru. Od izuzetne je važnosti da državni organi preuzmu odgovornost za sigurnost članova biračkih odbora na biračkim mjestima u Novom Pazaru, za zakonit rad biračkih odbora i da rezultati izbora odgovaraju političkom raspoloženju građana. Organi javne vlasti trebaju biti neutralni u izbornom procesu i ne smiju biti izborni štab trenutno vladajućih struktura u Novom Pazaru”, poručio je on.

-Politička nepristrasnost i neutralnost uslov za posmatrače iz OCD-a

Organizacije civilnog društva, također su, kako je ocjenio Škrijelj, važan fakor i raduje njihovo interesovanje za  praćenje izbornog procesa.

“Smatramo da objektivnost, koja je ključna u ovom procesu, treba biti uslovljena političkom neutralnošću i nepristrasnošću, što manjka kada je u pitanju  Akademska inicijativa Forum 10”, izjavio je zastupnik SDA Sandžaka, komentarišući legitimitet ove organizacije i njenu posmatračku ulogu u ovom izbornom procesu.

Udruženje građana iz Novog Pazara Akademska inicijativa „Forum 10“ saopštilo je da će u nedjelju, 17. decembra sa svojih 11 posmatrača nadgledati problematična biračka mjesta u Noovom Pazaru.

“Posmatračka misija će tokom izbornog dana posebnu pažnju posvetiti onim izbornim mjestima koje su opozicione političke stranke iz Novog Pazara mapirale kao problematične u kontekstu potencijalne neregularnosti, što može da doprinese ugroženosti izborne volje građana/ki”, piše u saopštenju ovog udruženja.

Akademska inicijetive “Forum 10”, bliska je u Novom Pazaru vladajućoj Sandžačkoj demokratskoj partiji (SDP), od strane lokalnih i republičkih organa vlasti ovo udruženje je za razne projekte ove i prethodnih godina dobilo više miliona dinara.

Projekte Akademske inicijative “Forum 10”, uglavnom okrugle stolove i skupove na kojima se govori o društvenim temama, finansijski su podržale ambasade evropskih zemalja i međunarodne organizacije.

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: