26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Za otmicu u Štrpcima, ubistvo i mučenje 20 civila 35 godina zatvora

Za zločin, od prije 30 godina, u Štrpcima, Posebno odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu izreklo je prvostepenu presudu i četvoricu optuženih pripadnika Vojske republike srpske (VRS) osudilo na ukupno 35 godina zatvora.

Zbog otmice i ubistva 20 civila, za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva ( iz čl. 142. st. 1. u vezi člana 22 KZ SRJ.) četvorica optuženih, Gojko Lukić, Duško Vasiljević i Jovan Lipovac osuđeni su na po 10 godina zatvora, a Dragan Đekić na 5 godina zatvora.

Optužnicom Tužilaštva za ratne zločine bio je obuhvaćen i rođeni brat Duška Vasiljevića – Ljubiša Vasiljević, koji je u međuvremenu preminuo.

Optuženi su bivši pripadnici Vojske Republike Srpske i paravojne jedinice “Osvetnici” osuđeni su zbog toga što su na željezničkoj stanici „Štrpci“ 27. februara 1993. godine zaustavili brzi voz broj 671 koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar 1993. godine i oteli 20 putnika nesrpske nacionalnosti i prema njima nečovječno i okrutno postupali.

Otete putnike odveli su u školu u mjestu Prelovo, gdje su ih najprije opljačkali, a zatim šamarali, šutirali nogama, udarali kundacima pušaka. Potom su ih bez odjeće i bose odveli do napuštene kuće blizu obale rijeke Drine, gdje su ih ubili, a njihova tijela potom bacili u rijeku.

Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

“…okrivljeni Lukić Gojko, Vasiljević Ljubiša, Vasiljević Duško, Lipovac Jovan i Đekić Dragana, da bi tako oštećene u grupama od 2 do 3 lica od teretnog vozila sprovodili do kuće, gdje su ih prihvatala dva pripadnika ove oružane grupe i pucnjima iz vatrenog oružja u potiljak lišavali života, na koji način je lišeno života 18 civila, dok su 2 civila lišena života pri pokušaju bjekstva, i to jedan od strane NN pripadnika jedinice koji je čuvao stražu pored kuće i to pucanjem iz vatrenog oružja, dok je drugog civila, nakon što ga je ranio pravnosnažno osuđeni Ranisavljević Nebojša, pucanjem iz automatske puške, drugi pripadnik jedinice lišio života tako što mu je prerezao vrat”, navodi se u optužnici srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine.

Suđenje za zločin koji se dogodio prije gotovo 30 godina, počelo je u martu 2019, a svi optuženi su negirali krivicu.

Na ovu prvostepenu presudu višeg suda rok za žalbe je 30 dana.

Pripadnici VRS-a su 27. februara 1993. godine oteli i ubili 19 državljana SRJ i jedno NN lice. Od državljana SRJ, njih 18 su bili Bošnjaci, a jedan je bio Hrvat, svi su živjeli u Srbiji i Crnoj Gori – u Beogradu, Prijepolju, Bijelom Polju i Podgorici. Žrtve ovog zločina su: Esad Kapetanović, Iljaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Iljaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine. Ostale žrtve se i dalje nalaze u evidencijama nestalih lica.

Za zločin u Štrpcima trenutno se vode postupci pred sudovima u BiH i Srbiji.

Porodice žrtava, od kojih su većina državljani Srbije, do danas ne uspjevaju da dobiju status članova porodica civilnih žrtava rata koji bi im omogućio skromnu materijalnu podršku, kao i priznanje patnji koje su preživjeli.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: