20 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Srbija

Prva ostavka u Vladi Srbije, Branko Ružić podnio neopozivu ostavku na mjestu ministra kao jedinu racionalnu i časnu odluku

Srbijanski ministar prosvjete Branko Ružić podnio je danas ostavku,. Ostavka je lični, ali i politički čin, u razvijenim demokratskim društvima, a u našem regionu, vrlo često odlika slabosti, naveo je Ružić u pismu premijerki Ani Brnabić, objavio je RTS.

Ružić je pismo predsjednici Vlade Ani Brnabić, u kojem podnosi ostavku, objavio na svom Tviter nalogu.

Ružić je u pismu premijerki naveo da u smiraj trodnevne nacionalne žalosti, kao odgovoran i vaspitan čovjek, u skladu sa članom 23 Zakona o Vladi podnosi neopozivu ostavku na poziciju ministra prosvete i da je to, kako je naveo, jedina racionalna i časna odluka u ovim okolnostima.

Dodao je da je premijerka upoznata sa činjenicom da je ostavku ponudio dana kada se dogodila tragedija u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

“Dramatične slike događaja iz škole, suze prolivene pri izjavljivanju saučešća neutešnim roditeljima postradale dece doživotno ću nositi kao pečat na duši”, istakao je Ružić i dodao da osjeća moralnu i profesionalnu obavezu da se najiskrenije zahvali svima u obrazovnom sistemu – nastavnom, vannastavnom osoblju, direktorima, učenicima, studentima, rektorima, dekanima, načelnicima školskih uprava, psiholozima, sekretarima, pomoćnicima ministra, savetnicima, zaposlenima u Ministarstvu, na veoma plodotvornoj saradnji.

“Takođe, izražavam kolegijalnu zahvalnost lično Vama i svim koleginicama i kolegama u Vladi Republike Srbije, kao i predsjedniku Republike na dugogodišnjoj saradnji, uzajamnom povjerenju u borbi za bolju i uspješniju Srbiju”, napisao je Ružić.

Izrazio je nadu da svi pravdoljubivi građani, ali i politički oponenti ojsećaju potrebu da kao društvo budemo ujedinjeni u bolu, tuzi i borbi, da dobro pobedi zlo, a pravda nepravdu.

“Srbiji je potrebna mudrost, staloženost, ljubav i empatija, nikako raspirivanje konflikata i angažovanje medijskih mašinerija za te potrebe, ma sa koje strane dolazile. Srbija je jedna jedina, alternativnu državu nemamo, i zato je moramo čuvati, graditi i zaštititi u ovim turobnim trenucima”, poručio je Ružić.

Naglasio je da će lično, u okviru svoje Socijalističke partije Srbije, nastaviti još odlučnije, čistog obraza i sa ljubavlju da se bori za razvijenu, nacionalno ponosnu, socijalno pravednu, međunarodno uvaženu Srbiju, evropskih vrednosti.

Na mjestu ministra prosvete Ružić je bio od oktobra 2020. godine. Pre toga je, 2013. i 2014. godine, u vladi Ivice Dačića obavljao je dužnost ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije, a od 2017. do 2020. bio je ministar državne uprave i lokalne samouprave u prvom kabinetu Ane Brnabić.

Ružić član je Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije i prvi je član Vlade Srbije koji je u posljednjoj ecenij podnio ostavku

Predstavnici opozicije u Skupštini Srbije pozvali su građane na protest “Srbija protiv nasilja”. u ponedjeljak od 18 sati na Trgu republike u Beogradu.

Foto: https://twitter.com/brankoruzicsps

Povezane vijesti

%d bloggers like this: