25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Nauka i tehnologija Novi Pazar Sandžak

“Zlatna” Merjem Hodžić iz Novog Pazara rješava lokalni i globalni problem

Učenica 4. razredna Gimnazije u Novom Pazaru, Merjem Hodžić osvojila je zlatnu medalja na međunarodnom Festivalu inženjerskih nauka i tehnologije u Tunisu (I-FEST2), u organizaciji ATAST.

Ona je ovo priznanje dobila za projekta uštede električne energije u domaćinstvu. Na ideju za projekat je došla zajedno s mentoricom, da bi riješili lokalni i globalni problem.

“Ideja i projekat su nastali upravo iz želje da na efikasan način smanjimo potrošnju električne struje u kući, na način da ćemo je proizvoditi u kući koristeći vodu kao obnovijivi izvor energije, što će biti ekonomski efikasno za nas same, a sa druge strane, nećemo trošiti državne resurse. Projekat se bazira na mini hidrogeneratoru koji proizvodi struju, te se akumulira u akumulator iz kojeg će se struja koristiti za potrebe domaćinstva. Na taj način nećemo trošiti više vode nego inače, samo ćemo je na najmaksimalniji iskoristiti. S druge strane se može smanjiti izgradnja hidroelektrana koje ugrožavaju podvodni svijet i okolinu”, pojasnila je Merjem.

Kako je istakla Merjem projekat podržava čak 8 SDG “ciljeva održivog razvoja” koji su i globalni poziv na djelovanje u pravcu okončanja siromaštva, zaštite okoline i klime, pružanje prosperiteta…

Merjem je prethodno učestvovala na bosanskoj naučnoj olimpijadi BOSEPO, gdje je osvojila prvo mjesto. Nakon toga je dobila poziv od organizacije ATAST da učestvuje na Neđunarodnom festivalu inženjerske nauke i tehnologije u Tunisu. Tu su se okupili mladi istraživači iz 35 država sa raznim projektima.

Merjem je u izjavi za SNews uputila apel na sve mlade da se što aktivnije bave naukom i istraživanjem “kako bismo zajedničkim snagama doprinijeli što boljem i kvalitetnijem životu”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: