27 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Sandžak Srbija

Zukorlić: Bošnjački konsenzus već postignut

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić izjavio je da su spremni i otvoreni da otpočnu pregovore s namjerom i željom da dogovore zajednički nastup Bošnjaka na parlamentarnim izborima u Srbiji.

Zukorlić smatra da je bošnjački konsenzus već postignut.

“Sporazum koji je potpisan između SPP i SDA Sandžaka je bošnjački konsenzus, iako ova treća stranka kaže nema jedinstva bez nas, a ne žele. U sporazumu ima član posvećen njima, da su i oni dobrodošli da se pridruže tom sporazumu. Vjerujem da je (konsenzus) postignut zato što oni bošnjački orjentisani glasači, koje to uopšte i zanima, su se dogovorili oko trideset i nešto tačaka programskog djelovanja kada su u pitanju Bošnjaci”, rekao je Zukorlić u obraćanju medijima, podsjetivši da je ideju zajedničkog nastupa Bošnjaka podržavao njegov otac rahmetli muftija Muamer Zukorlić.

On je podsjetio da u tom sporazumu postoji definisianih osam velikih projekata, kao što je Bošnjački kulturni centar koji bi trebao da ima Bošnjački, muzej, arhiv, bošnjačke medije, biblioteku, Memorijalni centar Hadžet, obnovu Stare čeršije u Novom Pazaru…

Prema njegovim riječima ove projekte će da podrži svaki čovjek i Bošnjak u Sandžaku, da se stranke neće ujediniiti, ali i da postoji ogromna energija i da može da bude “programsko jedinstvo”.

“Nećemo nikada ujediniti stranke, to je besmisleno. Imamo pet tačaka oko kojih se slažemo i zalažeme i nećemo da se razilazimo, a nismo se dogovorili oko pet, nego oko 35 tačaka”, istakao je on.

Iz Ankare stigla ponuda za projekat izgradnje aerodroma kod Sjenice

Zukorlić je najavio mogućnost izgradnje civilnog aerodroma “Dubinje” kod Sjenice jer je jedan strana kompanija ponudila projekat konverzije postojećeg vojnog aerodroma u civilni aerodrom.

On je potvrdio da je to nastavak priče od ranije, ali i, kako je kazao, jedan “novi impuls koji daje nadu da može nešto konkretno da se uradi.”

“Kao stranka mi smo dobili zadatak od Vlade da pomognemo u pronalaženju investitora i aktivno radimo. Investitor koji nam je poslao ponudu je iz Ankare. Nudi budžet od 90 miliona eura za investiranje aerodrom”, predočio je on navodeći da je ponudu proslijedio nadležnima u Vladi Republike Srbije i da će ona će ići na ocjenjivanje.

Ocjenio da, ukoliko ova ponuda prođe, “mi smo obezbijedili investitora za aerodrom u Sjenici”.

“Ukoliko se desi da ponuda ne zadovoljava kriterijume koje ima Vlada, mi kao stranka ćemo nastaviti sa lobiranjem investitora za aerodrom u Sjenici. Dokument nije javne prirode, tako da vam detalje ne mogu iznijeti.

– Saradnja sa Turskom

Govoreći o saradnji SPP-a i AK Partije i sa predsjednikom te partije i Republike Turske, Recepom Tayyipom Erdoganom, Zukorlić je izrazio uvjerenje da će ona donijeti nove promjene.

“Volio bih da Turske više investira u Sandžak, da se manje ‘šućuramo’, a više radimo na terenu. Da immo benefita od tog bratskog odnosa. Bratski odnos Bošnjaci-Turci to ne može niko da briše. Volimo se, ali prosječnog Bošnjaka u Sandžaku, na kraju dan azaboli kada čuje da je mnogo investicija otišlo u druga mjesta u Srbiji nego u regionu Sandžaka. Vjerujem da mi možemo tome da doprinesemo, ali to je vrlo kompleksno pitanje. Nedolazak turskih investitora nije jednostavan, zbog odnosa određenih političkih faktora koji ne rade na tome. Infratstruktura koja nam dolazi, autoput, pa i aredorom, može da stvori dolazak ozbiljnih investitora, fabrika, koje bi pokrenuli privredu kod nas”, zaključio je on.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlića, u prisustvu članova Izvršnog odbora, u subotu je održao je redovnu konferenciju za medije na kojoj je predstavio rezultate SPP-a u posljednja tri mjeseca.

Zukorlić je, između ostalog, kako je saopšteno iz SPP-a. rekao da je Ministarstvo za ravnomjerni regionalni razvoj odobrilo 31 projekat na teritoriji Republike Srbije od kojih devet projekata dolazi na teritoriji gdje djeluje SPP.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: