26 Aprila, 2024
Aktuelno Politika Srbija

Zukorlić u Skupštini Srbije: U Novom Pazaru se razotkriva krađa decenije, ukradeno preko 60 miliona eura

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i narodni poslanik Muamer Zukorlić je u današnjem obraćanju u srbijanskom parlamentu izjavio da se u Novom Pazaru ovih dana razotkriva “krađa decenije”.

“Jedan građanin je došao do dokumenteacije gdje je za dva mandata lokalne vlasti ukradeno preko 60 miliona eura. O ovome se ne može ćutati. Vjerujte da u Novom Pazaru među građanima imamo stanje na ivici ustanka Ne mogu državni organi na tome ćutati. “, rekao je Zukolrić dodavši da je to objavljeno na lokalnim medijima i društvenim mrežama, te da se i u Sjenici “raskrinkava”. On je u ovaj kontekst, tokom govora, doveo i Tutin.

Kako je ukazao “u protivnom ćemo zajedno da gorimo i biti krivi zato što smo ignorisali”.

Ministrica državne i lokalne samouprave Marija Obradović je ispred Vlade Srbije rekla da treba da se govori o korupciji i novim aferama koje su otkrivene.

“Treba da utjerujemo strah onima koji planiraju da nastave s korupcijom, sa zloupotrebom službenog položaja, sa svim mogućim vrstama zloušotreba političke moći koju ljudi imaju, posebno u malim sredinama jer misle da Beograd, centrala, neće čuti šta se radi u našem malom mjestu. Tako ljuid u Prijepolju, Arilju su mislili da s dovoljno daleko od Beograda, od onih koji nadziru kako se troši novac iz državnog budžeta, odnosno iz lokalne samouprave”, navela je ona pojasnivši da je to odgpvpr na pitanja nekoliko poslanika gdje završava novac iz republičkog budžeta i da li se koristi za namjenu za koju je dat.

Podsjećamo da je Građanski aktivista iz Novog Pazara Irfan Ugljanin, navodeći primjere i pokazujući ugovore o javnim nabavkama, u javnosti iznio niz tvrdnji i optužbi na račun gradske uprave Novog Pazara koje su vezane za korupciju i zloupotrebu novca iz budžeta.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i načelnik gradske uprave Džemil Divanefendić su, demantujući te optužbe i, ne iznoseći o kojim konkretno nabavkama se radi, najavili da je riječ o političkoj zloupotrebi, te da će protiv Irfana Ugljanina zbog narušavanja ugleda i dostojanstva zaposlenih u gradskoj upravi pokrenuti sudske postupke, odnosno odgovarajućim državnim organima podnijeti krivične prijave.

Predstavnici lokalne vlasti u Novom Pazaru se do momenta zaključenja ovog teksta nisu oglasili povodom optužbi koje je Zukorlić iznio tokom obraćanja u Skupštini Srbije.

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: