26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sjenica

Zukorlićevi saradnici ponovo ugasili grijanje za džamiju “Pertevnihal Valide Sultanija” u Sjenici

Sjenička Sultan Valide džamija, već pet dana nema grijanje koje je, kako tvrde građani džematlije Sjenice, ponovo, ukinuto po nalogu čelnika lokalne samouprave.

Aktuelni predsjednik opštine i Opština Sjenica se nisu oglasili ovim povodom, a grijanje za džamiju je ukinuto prošlog petka, nakon džuma namaza, tvrde vjernici i predstavnici Islamske zajendice Sandžaka-Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS).

“Već heftu dana je ukinuto grijanje, posebno je hladno na sabah namazu. Mi mlađi nekako izdžimo, ali niska temperatura ove starije džematlije sprečava da doleze u džamiju. Ne znam kome ove treba i s kojim ciljem ovo radi. Ovakvo nešto nije bilo ni u najcrnje vrijeme komunizma”, rekao je za SNews jedan od redovnih klanjača ističući da je juče u Sjenici bili minus 12 ispod nule.

Prošle hefte grijanje za džamiju je pušteno na nekoliko dana, nakon što se ova informacija pojavila u javnosti.

Džamijski odbod Sultan Valide džamije se još 17. oktobra obratio  predsjedniku sjeničke opštine Munibu Mujagiću sa zahtjevom za puštanje grijanja za džamiju.

Kako je navedeo u tom zahtjevu nastupili su dani sa izuzetno niskim temperaurama u ranim jutarnji i kasnim večernjim satima i boravak u džamiji je izuzetno neprijatan.

Prema riječima ljudi iz IZ-e koja upravlja centralnim vjerksim objektom i kulturno-historijskim spomenikom u Sjenici, tokom razgovora sa aktuelnim predstavnicima lokalne samouprave iz Stranke pravde i pomirenja (SPP) koji predvode vlast u ovoj opštini, neformalni nalog da se ugasi grijanje za džamiju izdao je Muamer Zukorlić, predsjednik te stranke, narodni poslanik i potpredsjednik Skupštine Srbije.

Zukorlić se tokom čestih nastupa u medijima nije osvrtao u vezi ovog problema.

Sličnim zahtjevom rukovodstvu opštine obratio se i Medžlis Sjenice Mešihata IZ-e Sandžaka, a u vezi ovog problema upoznali su Ambasadu Republike Turske u Beogradu i Tursku agenciju za razvoj u saradnju (TIKA), Ministarstvo kulture i Zavod za zastitu spomenika kulture u Beogradu.

Ovaj vjerski objekat je prije jedanaest priključen na opštinski sistem centralnog grijanja, zajedno sa zgradom opštine i Domom kulture i do sada je grijanje imao s početkom grejene sezone.

Nakon restauracije započete 2017. godin od strane turske agencije TIKA, tom objektu od kulturnog i historijskog značaja je otvaranjem u julu 2019. vraćen ponovni sjaj i orginalnost u unutrašnjem i vanjskom izgledu, ali i u funkcionalnosti.

Džamija Pertevnihal Valide Sultanija, poznata kao džamija “Sultanija Valida”, nalazi se u samom centru Sjenice i jedan je od simbola tog sandžačkog grada i opštine na jugozapadu Srbije. Sagrađena je sredinom 19. vijeka kao zadužbina majke turskog 32. sultana i 111. islamskog halife Abdulaziza. Pored one u Sarajevu, ima status „carska“ ili „careva“, jer ju je gradila sultanova porodica.

Od skora službu imam u sjeničkoj džamiji Pertevnihal Valide Sultanije obavlja vjerski službenik kojeg je na tu dužnost poslao Diyanet-Uprava za vjerske poslove Vlade Republike Turske.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: