16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Zdravlje

U Novom Pazaru do danas 665 inficiranih koronavirusom

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Novom Pazaru u Novom Pazaru je do danas registrovano 665 lica inficiranih koronavirusom, a u Tutinu 106.

Kako je objavljeno na sajtu Zavoda na dan 11.07.2020. godine broj testiranih u ZZJZ Novi Pazar je 5.225 od tog broja, broj inficiranih je 801 lice, najveći broj iz Novog Pazara i Tutina.

Kako se vidi na osnovu objavljenih podataka od prije dva dana rezultati testiranja pokazuju da je u Novom Pazaru još devetoto novozaraženih, a u Tutinu dvoje.

Zbog aktuelne pandemije koronavirusa i većeg broja građana zaraženih i preminulih povećan je broj zainteresovaniih da urade PCR test. Prema važećem protokolu PCR test se ne vrši samo na lični zahtjeva građana već nakon ljekarskog uputa.

Vlade Srbije je 2. jula saopštila da se građani koji imaju simptome respiratornih infekcija ili simptome oboljevanja od Covid-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu), moraju prvo javiti u posebnu ambulantu (kovid ambulanta) matičnog doma zdravlja, gdje će svakome sa navedenim simptomima biti urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmerena temperatura, urađen brzi test.

“Tek nakon toga, i uz konsultaciju sa ljekarima iz doma zdravlja, građanima će u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi biti urađen besplatan PCR test”, saopštila je Vlada Srbija.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: