28 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Politika Regija

Sjeverna Makedonija postala članica NATO-a

Republika Sjeverna Makedonija postala je najnovija, 30. članica NATO-a nakon što je u Washingtonu kod State Departmenta deponirala svoj instrument o pristupanju Sjevernoatlantskom savezu. NATO saveznici potpisali su u februaru 2019. Protokol o pristupanju Sjeverne Makedonije, nakon čega je svih 29 nacionalnih parlamenta glasalo za ratifikaciju članstva te zemlje.

Govoreći u petak u Bruxellesu, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je Sjeverna Makedonija sada dio NATO-ove porodice.

“Porodice od trideset nacija i gotovo milijardu ljudi. Porodica zasnovana na sigurnosti da smo, bez obzira s kakvim se izazovima suočili, svi jači i sigurniji zajedno. Sjeverna Makedonija dala je dugogodišnji doprinos našoj euroatlantskoj sigurnosti, uključujući sudjelovanje u misijama u Afganistanu i predvođenim NATO-om. na Kosovu”, rakeo je Stoltenberg, objavljeno je na ocicijelnoj stranici NATO-a.

Ceremonija podizanja zastave za Sjevernu Makedoniju održat će se u sjedištu NATO-a 30. marta 2020. u prisustvu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, predsjedavajućeg zrakoplovnog vojnog komiteta NATO-a, maršala Sir-a Stuarta Peach-a, i otpravnika poslova. delegacije Sjeverne Makedonije pri NATO-u g. Zoran Todorov. Zastava Sjeverne Makedonije bit će istovremeno podignuta u Savezničkim zapovjednim operacijama u Monsu (Belgija) i pri Savezničkoj komandi za transformaciju u Norfolku (SAD).

Sjeverna Makedonija je počela postupak priključenja NATO-u u drugoj polovini 2018. godine nakon što je poziv da postane članica ovog vojno-političkog saveza dobila 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu. To se dogodilo nakon što su Skoplje i Atina postigli sporazum u sporu o imenu države, podsjeća Anadolu Agency (AA).

Pored Sjeverne Makedonije članice NATO-a u regionu su Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Bugarska, Rumunija i Mađarska. Bosna i Hercegocina je od januara ove godine u Akcionom planu za članstvo (MAP), a Srbija je, kao zemlja koja se distancirala od članstva, dio NATO programa Partnerstvo za mir.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: