30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Novinarska udruženja reagovala na Vladin “Zaključak broj 53-2928/2020”: Krizni štab postaje svojevrsna centralna cenzorska služba

Nakon objavljivanja Vladinog Zaključka o informisanju u vrijeme pandemije kovida-19, usvojen 28. marta, reagirala su novinarska udruženja sa zahtjevom da se taj akt pojasni, odnosno povuče.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zahtjeva od Vlade Srbije hitno pojašnjenje i tumačenje donijetog Zaključka broj 53-2928/2020 od 28. marta 2020. godine, kojim se određuje informisanje stanovništva o stanju i posljedicama zarazne bolesti COVID-19.

“Od Vlade zahtevamo pojašnjenje načina na koji će se primenjivati Zaključak, kao i obrazloženje razloga i osnova za njegovo donošenje, a samim tim i razloga i osnova za suspenziju Ustavom garantovih prava, kao i prava propisanih Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakona o javnom informisanju i medijima”, navode iz NUN-a.

Posebno se zahtjeva tumačenje tačke 5 Zaključka, odnosno, da li će mediji i novinari u slučaju pozivanja sagovornika (nezavisnih stručnjaka), sa kojima bi razgovarali o aktuelnim rješenjima države u periodu trajanja pandemije biti izloženi “pravnim posledicama za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja”.

“Takođe zahtevamo i pojašnjenje o kojim i kakvim posledicama je reč, budući da se iz predmetnog Zaključka to ne može utvrditi”, ističe se u zahtjevu.

NUNS podsjeća da Ustav Srbije garantuje pravo na potpuno i blagovremeno informisanje o pitanjima od javnog značaja, a ono se Zaključkom narušava i “republički Krizni štab postaje svojevrsna centralna cenzorska služba, koja ograničava i uskraćuje protok informacija ka javnosti”.

“Smatramo da je pogrešno što se Zaključkom zabranjuje lokalnim i okružnim štabovima i predstavnicima zdravstvenih ustanova da direktno preko lokalnih medija plasiraju važne i proverene informacije lokalnom stanovništvu. Time su građani uskraćeni za pravovremene informacije i podatke, a istovremeno se obesmišljava rad lokalnih medija, koji ostaju bez relevantnih izvora i sagovornika i više ne mogu da pravovremeno i tačno informišu, ali ni da demantuju dezinformacije koje se šire društvenim mrežama i drugim kanalima komunikacije”, ocjenjuju iz NUNS-a.

Podsećja se još jednom na zahtjev novinarske zajednice da se omogući onlajn prisustvo svim zainteresovanim novinarima na pres konferencijima Vlade i Kriznog štaba sa mogućnošću postavljanja pitanja.

“Naša Vlada ima čitavo tim ljudi koji se bavi e upravom i novim digitalnim rešenjima te smatramo da postoji već neophodna ekspertiza unutar Vlade da se ovakav zahtev sprovede u delo. Ovakav pristup već su preduzele određene zemlje u regionu i pokazalo se kao dobar mehanizam za pružanje informacija većem auditorijumu”, zključuje NUNS u reagiranju.

– UNS: Centralizovanje informacija, Vladu da povuče Zaključak

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva Vladu Srbije da povuče zaključak o informisanju u vrijeme pandemije kovida-19, usvojen 28. marta, kojim se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju lokalnim medijima i javnosti informacije u vezi sa zdravljem stanovništva.

U zaključku Vlade navodi se da se ovlašćuje krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, na čijem je čelu predsjednica Vlade, da isključivo obavještava javnost o stanju, posljedicama i o preduzetim zdravstvenim merama u vezi sa virusom.

UNS razume brigu Vlade Srbije zbog netačnih informacija u vezi sa pandemijom, ali ističe da i lokalne vlasti, kao i stručnjaci iz opština i gradova, treba da odgovaraju na sva pitanja i iscrpno obaveštavaju javnost o zarazi.

UNS shvata da su lokalne samouprava dužne da sve važne informacije usmjeravaju i ka centralnom kriznom štabu, ali da te informacije moraju da budu dostupne lokalnim medijima i građanima upravo zbog sprečavanja glasina i netačnih informacija.

UNS ponovo podsjeća da je uloga novinara i medija da obezbjede pravovremeno i tačno izveštavanje, a zaključak Vlade takvo izvještavanje onemogućava.

“Centralizovanje informacija može dovesti do širenja neproverenih vesti i izazivanja straha i zato pozivamo Vladu da zaključak hitno stavi van snage i omogući svim novinarima u Srbiji da dobiju informacije od najbliže zdravstvene institucije”, poručuju iz UNS-a.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: