29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

SNews istražuje: Šta se krije iza tužbi Meha Mahmutovića?

Osnovni sud u Novom Pazaru je javnosti predočio da je vd direktora OB Novi Pazar Meho Mahmutović u periodu od 1. avgusta do 25. novebra ove godine  protiv deset fizičkih lica tom sudu podnio deset tužbi radi naknade štete zbog povrede ugleda i časti.

“Tužbe su podnijete protiv deset fizičkih lica i ukupan iznos potraživanja na ime štete je dva miliona dinara”, navodi su u odgovoru na Zahtjev za prisup informacijama od javnog značaja koji je Osnovnom sudu u Novom Pazaru uputio SNews.

Ovaj sud nije odgovorio koga je sve tužeo Mahmutović, kao i koliko je Osnovni sud u Novom Pazaru do sada donio presuda u predmetima kada su tužioci tražili naknadu nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda za navode na društvenoj mreži Facebook.

“Sud ne raspolaže podacima koliko je donijeto i da li je bilo odluka u kojima su tužioci tražili nadoknadu štet zbog povrede časti za navode na društveoj mreži Facebook”, stoji u dopisu koji je potpisala predsjednik suda Ana Pejčinović

U dostavljenim odgovorima na pitanje SNews se navodi da po navedenim tužbama Meha Mahmutovića postupa osmero sudija: Enes Bajrović, Zuhra Spahić, Nenad Šumarac, Sađida Rožajac, Predag Živković, Jelena Sretković, Enisa Aljagić i Aleksandar Jovanović.

Na upit da li Osnovni sud u Novom Pazaru u ovakvim i sličnim predmetima primjenjuje Član 10 – Sloboda izražavanja, Evropske konvencija o ljudskim pravima, piše da taj sud “postupa po Zakonu uz primjenu svih predviđenih propisa i konvencija”.

“Sud odluke donosi na osnovu zakona, a ne na osnovu sudske prakse”, odgovoreno je po zahtjevu na pitanje da li se u ovakvim predmetima primjenjuje sudska praksa, ako se primjenjuje o kojoj sudskoj praksi (presudama) je riječ.

Smatrajući da je Osnovni sud javnosti dostavio nepotpune informacije, prije svega one koje se odnose na to toliko ukupno tužbi i protiv koliko pravnih i fizičkih lica je Osnovnom sudu u Novom Pazaru podnio aktuelni vd direktor OB Novi Pazar i stranački funkcioner Meho Mahmutović iz Novog Pazara, koga zastupa advokat Rešad Plojović, u periodu od 1. avgusta do 25. novembar 2020. godine, a koje se odnose na naknadu nematerijalne štete zbog povredu časti i ugleda za objavljene navode preko društvene mreže Facebook, kao i koga je sve, po istom osnovu, tužeo Meho Mahmutović, SNews će Povejereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podatke o ličnosti uputiti žalbu.

Prema ranijim navodima Osnovnog suda Mahmutović je podnio 23 tužbe protiv raznih osoba, objavio je 10. septembra Radio Sto plus, pozivajući se na informacije iz tog pravosudnog organa.

– Paučinac: Ima još Mehovih tužbi, u utorak imam još jedno ročište

Građanski aktivista jedan od predvodnika protesta ispred OB Novi Pazar, Aladin Paučinac, potvrdio je za SNews da je od Meha Mahmutovića, zbog javnih stavova izrečenih preko Facebooka, do sada dobio najmanje tri tužbe.

Aladin Pučinac tokom jednog od protesta ispred Uprave OB Novi Pazar

“Čini mi se četiri. U utorak imam jedno ročište ali je za dva ili tri nisam siguran odloženo suđenje. Možda mi sutra stigne da je i ovo za utorak odloženo, ko zna. Ima, mislim tu još tužbi od Meha. Pored učesnika protesta tužeo je i ljekare i ljude iz dijaspore”, rekao je Paučinac, inače jedan od oranizatara i aktivnih učesnika protesta koji već četiri mjeseca svakog radnog dana izražavaju nezadovoljstvo zbog stanja u OB Novi Pazar i traže odgovornost i smjenu Meha Mahmutovića i ostalih.

Pored izliječenh covid pacijenata, građana, ljekara, učesnika protesta koji su javno kritikovali njegovu poziciju i ražili odgovornost, Mahmutović je tužeo i suprugu jednog novinara.

Nakon što je, takođe preko društvenih mreža, prenio objavu o tužbama za Aladina Paučinca, učesnik štrajka glađu u isred Dijagnostičkog centar OB Novi Pazar, novinar i vlasnik TV SAN Ruždija Šabotić je poručio Mehu Mahmutoviću “Meho, tuži me!”. Nakon ove objave, koja je priložena kao dokaz, slična tužba je stigla i Šabotiću.

Šabotić je prethodno Višem tužilaštvu u Novom Pazaru podnio krivičnu prijavu protiv Meha Mahmutovića i ostalih rukovodioca zdravstvenih ustanova u Novom Pazaru zbog velike smtnosti i loše organizacije tokom pandemije koronavirusa u junu i julu 2020. godine.

Podsjećamo da se  prema Izvještaju Državne revizorske institucije od 26. juna 2020. godine  aktuelni vd direktora Opšte bolnice Novi Pazar Meho Mahmutoviću nalazi u nezakonitom mandatu na toj funkciji jer osnivač može imenovati za vršioca dužnosti direktora na period ne duži od šest mjeseci, koji može imati samo jedan mandat.

“Mandat vršioca dužnosti direktora Opšte bolnice Novi Pazar istekao je 4. decembra 2018. godine, a da pri tom upravni odbor nije raspisao javni konkurs za izbor direktora ove zdravstvene ustanove, što nije u skladu sa članom 117 stav 1 Zakona o zdravstvenoj zaštiti”, stoji u izvještaju.

Od strane Ministarstva zdravlja i ministra Zlatibora Lončara javnosti još nisu predočene zakonske osnove na osnovu kojih Meho Mahmutović i dalje obnaša funkciju vd direktora OB Novi Pazar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: