19 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Sandžak

BNV proširuje saradnju s Muzejem “Alija Izetbegović” i BZK “Preporod” iz Sarajeva

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV), Jasmina Curić i direktorica Muzeja „Alija Izetbegović“ Nađa Berberović-Dizdarević potpisali su u Sarajevu Sporazum o saradnji.

Kako je saopšteno iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji sporazumom je regulisana saradnja između ove dvije bošnjačke institucije na realizaciji programa koji se tiču afirmacije lika i djela prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine, rahm. Alije Izetbegovića.

“Saradnja će se odvijati u realizaciji organizaciji kulturnih manifestacija, edukacija, susreta, izložbi i ostalih projekata iz nadležnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Muzeja „Alija Izetbegović“”, navedeno je iz BNV-a.

Muzej “Alija Izetbegović” smješten je u prostoru stare gradske utvrde u Sarajevu, u vratničkim kapi-kulama Ploča i Širokac. Otvoren je 19. oktobra 2007. i posvećen je životu i djelu prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću.

– Intenziviranju saradnje između Vijeća i BZK Preporod

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednicom Jasminom Curić posjetila je Bošnjačku zajednicu kulture “Preporod” i tom prilikom se susrela sa Sanjinom Kodrićem, predsjednikom ove organizacije.

Na sastanku je bilo riječi o intenziviranju saradnje između Vijeća i BZK Preporod na projektima od obostranog interesa, a naročito u oblasti obrazovanja i kulture.

BZK Preporod je organizacija sa kojom BNV ima plodotvornu saradnju već nekoliko godina te niz uspješno realizovanih projekata.

BZK Preporod je u više navrata inicirala projekte značajne za unapređenje obrazovanja na bosanskom jeziku u Sandžaku kao što su nabavka lektira, organizacija stručnih seminara i programa.

 

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: