28 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo

Crna Gora: Promijenjen Zakon o slobodi vjeroispovjesti

Usvajanje Izmjena Zakona o slobodi vjeroispovjesti propraćeno je aplauzima poslanika nove većine u Crnoj Gori.

Skupština Crne Gore usvojila je sinoć izmjene i dopune Zakona o slobodi vjeroispovijesti, gdje su sastavni dio Zakona postala su i dva amandmana GP URA Dritana Abazovića.

Za izmjene su glasali svi poslanici vladajuće većine, njih 41. Opozicija nije prisustvovala sjednici, nezadovoljna izmjenama Zakona.

Novim rešenjima imovina upisana na Mitropoliju crnogorsko primorsku i eparhije SPC u Crnoj Gori, ostaje u njihovom posedu. Ukoliko država želi da tu imovinu evidentira kao svoju, može da pokrene parnični sudski proces.

Iz DPS-a su ranije rekli da izmjene daju privilegije i monopol samo jednoj vjerskoj zajednici i samo jednom narodu.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je sinoć da je Skupština Crne Gore, uprkos opstrukcijama, kršenju Ustava i zakona od strane opozicije, usvojila izmene Zakona o slobodi veroispovesti.

“Sada su sve vijerske zajednice, bez izuzetaka, jednake pred zakonom. Ovo je pobjeda pravne države, ali i naroda koji je tu državu branio na ulici punih 12 mjeseci. Večeras je država rukama tog naroda u Skupštini i odbranjena“, poručio je Krivokapić.

Ministar pravde i ljudskih prava Vladimir Leposavić kazao je da je rasprava o izmjenama Zakona trajala 365 dana i da su građani gotovo referndumski tražili izmjene.

“Svi ste učestvovali u tome, čak se desilo da se vjerski poglavari tradicionalne i najbrojnije crkve dali svoje živote da bi odbranili svetinje i prava svoje crkve i vjernika, ali i prava vjernika drugih vjeroispovijesti i prava svih građana kojima je pravo svojine garancija za ekonomsku i svaku drugu nezavisnost”, kazao je Leposavić.

Vladimir Leposavić
Foto: Screenshot

Za izmjene su glasali svi poslanici vladajuće većine, njih 41. Opozicija nije prisustvovala sjednici, nezadovoljna izmjenama Zakona.

Izvor:vijesti.me

Povezane vijesti

%d bloggers like this: