28 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Nauka i tehnologija Zanimljivosti

Sutra potpuno pomračenje Mjeseca sa supermjesecom

Kako se približavamo kraju mjeseca, s našim Mjesecom se ne događaju jedan, ne dva, već tri nebeska događaja, objavila je na svom blogu američka svemirska agencija NASA.

Ovaj prirodni fenomen i svemirska atrakcija neće biti vidljiva iz Evrope, moguće je pratiti uživo na linku.

Kako se navodi Mjesec će biti smješten na Zemljinoj suprotnoj strani od Sunca i potpuno osvijetljen 26. maja 2021. u 6:13 ujutro. Ovaj Pun Mjesec rana su indijanska plemena znala kao Cvjetni Mjesec, jer je to bilo doba godine kada se proljetnog cvijeća pojavilo u izobilju.

 

 

U poređenju sa ostalim Punim Mjesecima 2021. godine, Cvjetni Mjesec imat će najbliži prilaz Zemlji, čineći ga izgledom kao ormar i najveći Puni Mjesec u godini. To je ono što se obično naziva „supermjesecom“. Ipak, to ne donosi samo svjetlinu i veličinu. Majev supermjesec donosi i “super moć” za promjenu boje, a boja je crvena!

Ova sekvenca prikazuje pomrčinu Mjeseca 20. februara 2008. godine, kako se vidi iz Monctona, New Brunswick. Tim Doucette (https://astronomy.com/news/observing/2021/05/how-to-view-the-super-flower-blood-moon-on-may-26?fbclid=IwAR2L-uEIzBNxkUEDnx5M2vSVKh-JD4gfFEtNPcksTnjRnU03OLcGA1vJPHE)

Mars je najčešće poznat kao Crveni planet. No, jeste li ikada bili svjedoci da je Mjesec naše planete postao crven? Ako niste, dobit ćete svoju priliku s jedinim ovogodišnjim potpunim pomračenjem mjeseca koje se također događa 26. maja! Prošlo je gotovo dvije i po godine od posljednje.

Potpuno pomračenje Mjeseca događa se kada Mjesec u potpunosti prođe kroz Zemljinu tamnu sjenu ili umbru. Tokom ove vrste pomrčine, Mjesec će postepeno potamniti poprimajući zahrđalu ili krvavo crvenu boju. Boja je toliko upečatljiva da se pomrčine Mjeseca ponekad nazivaju i Krvavi mjeseci.

Faza potpunog pomračenja bit će vidljiva blizu zalaska mjeseca na zapadu Sjedinjenih Država i Kanade, cijelog Meksika, većine Srednje Amerike i Ekvadora, zapadnog Perua, te južnog Čilea i Argentine. Pomračenje se može vidjeti u cjelini na istoku Australije, Novom Zelandu i na pacifičkim ostrvima, uključujući Havaje. Za razliku od pomrčine Sunca, za gledanje ove pomrčine Mjeseca neće vam trebati posebne naočale, samo izađite van i držite glavu prema nebu!

“Ljudi na Havajima i Aleutskim ostrvima će vidjeti cijelu ovu pomrčinu – to će za njih biti poprilična predstava”, rekao je Bill Cooke, vodeći, NASA-in ured za okruženje meteoroida.

Pomrčina treba započeti 26. maja u 01:46, s Mjesecom koji će ući u najmračniji dio Zemljine sjene u 02:45 sati. Dio će ostati u umbri do 5:53 sati. Da bi uhvatio totalitet – period kada je cijela Mjesečeva površina pokrivena tamnom sjenom Zemlje – pogledajte između 4:11 i 4:26 ujutro

Skoro šest godina nismo imali potpunog pomračenja Mjeseca sa supermjesecom, a slijedeće potpuno pomračenje Mjeseca dogodit će se nad Sjevernom Amerikom tek u maju 2022. godine.

Uživajte u ovom spektaklu neba!

Izvor: 

https://blogs.nasa.gov/…/mays-full-moon-comes-with…/

https://www.npr.org/…/how-to-watch-the-super-flower…

https://astronomy.com/…/how-to-view-the-super-flower…

https://www.space.com/super-flower-blood-moon-2021…

Povezane vijesti

%d bloggers like this: