19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Tutin

Dan Opštine Tutin: Prepoznaje se po svojoj multikulturalnosti, međunacionalnom skladu i preduzimljivosti svojih građana

Predsjednik Opštine Tutin Salih Hot je, uputivši čestitke sugrađanima u Tutinu i dijaspori, povodom 28. maja, Dana opštine, poručio da Tutin ide u pravcu oporavka i intenzivnijeg razvoja.

“Pored činjenice da i ove godine dan opštine dočekujemo u vremenu koje je dominantno obilježeno poteškoćama izazvanim pandemijom, želim da Vam uputim iskrene riječi ohrabrenja u pravcu oporavka i intenzivnijeg razvoja tutinske opštine. Tutin godinama unazad, ne samo u regionu nego i šire, prepoznaje se po svojoj multikulturalnosti, međunacionalnom skladu i preduzimljivosti svojih građana i uspješno je prošao kroz brojne izazove koji su kroz ovo teško vrijeme pogađali naše mjesto. Sa željom da su pred nama neka bolja vremena prosperiteta i razvoja. Dragi Tutinci sretan nam Dan opštine”, istakao je Hot.

Za obilježavanje dana ove opštine uzet je datum 28. maj, na osnovu prvog pisanog dokumenta pronađenog u dubrovačkoj arhivi.

Taj dokument potvrđuje da se Tutin prvi put pominje u Gluhavičkoj povelji, 28. maja 1396. godine, kojom Gluhavički kadija upozorava dubrovačkog kneza da njegovi trgovci prolaze ovim područjem i tu plaćaju carinu.

Obilježavanje 28. maja, kao zvaničnog Dana Opštine Tutin počelo je 2003. godine.

Zbog situacije s pandemijom ni ove godine neće biti organizovanih svečanosti niti događaja podomo Dana opštine.

Opština Tutin kao jedna od sandžačkih opština, nalazi se na teritoriji jugozapadne Srbije i graniči se sa teritorijama sedam drugih opština: Novim  Pazarom, Sjenicom, Zubinim potokom i Istokom iz Srbije, a Rožajama, Beranama i Bijelim Poljem iz Crne Gore.

Teritorija opštine Tutin sa projsečnom nadmorskom visinom od 1000 metara prostire se na površini od 741 km2 što je čini, zajedno sa opštinom Novi Pazar, drugom opštinom Raškog okruga, dok je po broju stanovnika (30.054) treća opština istog okruga.

 

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: