25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Regija Srbija

Završetak ekshumacije posmrtnih ostatka kosovskih Albanaca na lokaciji Kiževak kod Raške

Nakon forenzičko arheoloških, antropoloških i autopsijskih pregleda posmrtnih ostataka pronađenih na lokalitetu Kiževak, sutra će biti završen proces ekshumacije na ovom mjestu, najavljeno je iz Komisije za nestala lica Vlade Srbije.

Ova lokacija je bila predmet istraživanja i probnog iskopavanja proteklih pet godina na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine.

Kako je najavljeno u pozivu medijima za akreditaciju biće omogućeno snimanje lokacije u srijedu, 26. maja 2021. godine u 12,00 sati gdje će izjavu za medije dati Veljko Odalović, predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i šef Beogradske delegacije, kao i predstavnik Prištinske delegacije.

Pored nadležnih državnih organa i tima sudskih vještaka iz Republike Srbije koji rukovodi forenzičkim aspektom, na lokaciji su prisutni stručnjaci Međunarodne komisije za nestala lica (MKNL), EULEKS, predstavnici MKCK i prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica u svojstvu posmatrača.

Od svih ekshumiranih posmrtnihostataka sa ove lokacije biće uzeti uzorci za DNK analizu što će omogućiti njihovu identifikaciju, koju će sprovesti MKNL.

“Sprovođenje ekshumacije na lokaciji rudnik Kiževak je odposebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih”, naglašava se u potivu medijima..

Podsjeća se da je u sklopu aktivnosti Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i Radne grupe za nestala lica na AP KiM, a na osnovu naredbe Višeg suda u Beogradu, Odjeljenja za ratne zločine, na lokaciji rudnik Kiževak kod Raške dana 30. novembra 2020.godine započet proces ekshumacija posmrtnih ostataka lica koja se vode kao nestala u vezi sa konfliktom na Kosovu, i nastavljen 5.maja 2021.godine.

Putem DNK analize potvrđeno da posmrtni ostaci ekshumirani krajem prošle godine pripadaju žrtvama masakra u Rrezali, na Kosovu.

Iskopavanja u Kiževku su započela sredinom novembra prošle godine, ali su sredinom decembra prekinuta zbog loših vremenskih uslova. Tada je rečeno da su pronađeni ostaci pet osoba.

Misija Evropske unije na Kosovu (EULEX) je 20. novembra 2020. saopštila da njihovi stručnjaci vrše iskopavanja u Kiževku od 2015. godine, te da su napravili pomak zahvaljujući snimcima iz vazduha.

U sukobu na Kosovu, nakon 22 godine, prema zvaničnim podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, 1.643 lica se i dalje vode kao nestala.

Izvor: AA, SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: