27 Aprila, 2024
Aktuelno Novi Pazar Politika Sandžak Turska

Parlamentarci Republike Turske u posjeti Sandžaku

Poslanici u parlamentu Velike Narodne Skupštine Republike Turske (TBMM) Mustafa Esgin i Zafer Isik, te član gradskog parlamenta Burse Nihat Ari posjetili su danas Bošnjačko nacionalno vijeće( BNV) , saopšteno je danas iz predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Kako je navedeno, u delegaciji sa njima bio je i konzul Republike Turske u Novom Pazaru, Bašar Bašol.

Na sastanku je predsjednica Vijeća Jasmina Curić upoznala rukovodstvo ove organizacije sa aktivnostima Bošnjačkog nacionalnog vijeća, trenutnom društvenom, političkom i ekonomskom situacijom u Sandžaku, kao i sa, kako se dodaje, problemima Bošnjaka u Srbiji, te konkretnim prijedlozima BNV-a za njihovo rješavanje.

Na sastanku je pored toga bilo i riječi o uspostavljanju saradnje i realizaciji konkretnih projekata u budućnosti u Sandžaku, kaže se u saopštenju.

Gosti su ujedno posjetili i izložbu “Diplomatski put Alije Izetbegovića” koja je postavljena u prostorijama Vijeća u čast obilježavanja 11.jula-Dana sjećanja.

Predsjednikskupština Parlamentarne grupe tursko-srbpskog prijateljst  i poslanik AK partije u skupštini Republike Turske Mustafa Esgin ranie danas je u Konzulatu imao odvojene ssusrete sa poslanikom u skupštini Srbije Muamerom Bačevcem iz SDPS-a i Enisom Imamovićem i Selmom Kučević iz SDA Sandžaka.
Turski parlamentarci u se tokom posjete gradskoj upravi novog Pazara sastali su se sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem.
Oni su posjetili i Mešihat IZ-e Sandžaka Islamske zajednice Srbije i sastali su se sa Reis-u-lemom IZS-e Seadom Nasufovićem i muftijom sandžačkim Senadom Halitovićem.
Tokom boravka u Novom Pazaru posjetili su Opštu bolnicu Novi Paza i Zavod za javno zdravlje Novi Pazar, te obišli postavku fotografija “15. jul” u gradskom muzeju Ras..

Povezane vijesti

%d bloggers like this: