29 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Kolumna Novi Pazar Politika Sandžak

Intoniranje “Bože pravde” pod budnim okom Zukorlićevog direktora OŠ “Avdo Međedović”

Intoniranje himne “Bože pravde” prvog dana školske godine u sandžačkom školama izazvalo je buru negodovanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća i roditelja, ali su i sama djeca ostala zbunjena.

U moru prosvjetnih ustanova i radnika u Sandžaku koji su bespogovorno pristupili “produhovljenju” bošnjačke djece prvog školskog dana, najviše je truda uložila uprava OŠ “Avdo Međedović”.

Safet Smailović sa muftijom Mevludom Dudićem. Foto: mesihat.org, arhiv

Škola od posebnog značaja za Bošnjake danas je bila prinuđena da mimo volje većine nastavnog osoblja i učenika intonira himnu koja veliča jednu naciju, srpsku.

“Direktor škole je došao do moje učionice i saopštio da pustim himnu ‘Bože pravde’, pravdajući to time da to moramo da uradimo”,  navodi naš izvor iz ove škole i dodaje da su učenici, koju čine sto posto Bošnjaci u ovoj školi, smatrali da je u pitanju neka pjesma.

Jedan od učenika viših razreda u ovoj školi je kazao da se nije osjećao prijatno, te da ne razumije zbog čega bi on kao Bošnjak morao pjevati i moliti Boga za spas “Srpskog roda”, a ne roda Bošnjačkog.

Kako smo saznali od učenika jednog odjeljenja, tokom intoniranja himne koju su bili primorani da slušaju stojeći, istovremeno su bili snimani mobilnim telefonom od nastavnog kadra.

SNews je danas probao da kontaktira direktora škole Smailovića i zatraži njegov komentar o današnjim dešavanjima, ali su nam njegovi saradnici saopštili da je zauzet i da neće davati izjave za medije.

Inače, direktor ove škole je Safet Smailović, prema zvaničnom stavu Bošnjačkog nacionalnog vijeća nametnut od strane srbijanskog Ministarstva prosvjete i član stranke SPP čiji je predsjednik Muamer Zukorlić.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: