29 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Srbija

U oktobru prva zajednička vojna vježba BiH i Srbije nakon rata

Ministri odbrane Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH) Nebojša Stefanović i Sifet Podžić najavili su da će oružane snage dvije zemlje u oktobru održati zajedničku vježbu na planini Manjača u BiH.

Kako je prenijelo Ministarstvo odbrane, oni su tokom jučerašnheg sastanka u Beogradu ocjenili da bilateralna saradnja u oblasti odbrane biljleži pozitivan trend i da je značajna za unapređenje ukupne regionalne saradnje.

“Takva vrsta saradnje u regionu mora da postoji, jer samo na takav način možemo da garantujemo stabilnost. Čak i kada se nekada ne slažemo oko nekih tema i kada nismo uvek u saglasju, mi moramo da razmišljamo o budućnosti”, naveo je Stefanović.

Ministar odbrane BiH ocjenio je da postoje “neke stvari iz novije istorije oko kojih nikada nećemo moći imati zajednički stav”, ali i dodao da “ta mimoilaženja treba ostaviti istoričarima i nekim drugim institucijama da o tome razgovaraju”.

“Mi definitivno imamo mnogo prečih, globalnih pretnji, sa kojima se zajednički moramo boriti u ovom regionu. Svi smo definitivno spremni da se okrenemo borbi protiv mnogo ozbiljnijih izazova, koji ne poznaju ni granice ni boju kože ni imena ni prezimena, a ove stvari da polako zaboravljamo i ostavljamo prošlosti”, naveo je Podžić.

Zajednička vježba Oružanih snaga BiH i Vojska Srbije biće prva posle ratova devedesetih godina prošlog vijeka.

Odluku o zajedničkoj vojnoj vježbi je prihvatilo Oredsjedništvo BiH u novembru prošle godine, dva dana uoči godišnjice parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Podžić je tada rekao da je vežba planirana u okviru regionalne saradnje predviđene Američko-jadranskom poveljom (Inicijativom A5).

Povelja označava strateško partnerstvo država članica sa ciljem integracija u evropske političke, ekonomske, bezbjednosne i odbrambene institucije.

Američko-jadransku povelju osnovale su 2003. Albanija, Hrvatska, Makedonija i SAD kako bi se pomoglo državama aspirantima da se pridruže NATO. Bosna i Hercegovina i Crna Gora su se zvanično pridružile Povelji 2008, dok je Srbija dobila status posmatrača.

Saradnja Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije do sada je bila najviše izražena u oblasti edukacije i školovanja vojnog kadra.

Izvor/Foto: Slobodna evropa, Ministarstvo odbrane

Povezane vijesti

%d bloggers like this: