27 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Politika Sandžak Srbija

SDA Sandžaka i Bošnjačka stranka (BS) čestitale Dan Bošnjaka

Povodom 28. septembra – Dana Bošnjaka, Stranka demokratske akcije Sandžaka je saopštila da kao autentična bošnjačka stranka čestita svim Bošnjacima 28. septembar – Dan Bošnjaka.

“Bošnjački narod ima svoju zastavu i himnu, svoj bosanski maternji jezik, svoju vjeru, svoju historiju, svoju kulturu, svoje običaje, svoju književnost, svoju inteligenciju, svoj folklor, svoju bibliografiju, i zemlju na kojoj je autohton. Zato Bošnjaci imaju obavezu da te svoje posebnosti čuvaju i unaprjeđuju kako bi bili sretni u sadašnjosti i sigurni u budućnosti”, navedeno je iz SDA Sandžaka.

Bošnjačka stranka upućuje čestitku povodom Međunarodnog dana Bošnjaka

Bošnjačka stranka (BS) upućuje čestitku povodom 28. septembra, Međunarodnog dana Bošnjaka i ističe da je ovo jedan od najvećih nacionalnih praznika za Bošnjake u Crnoj Gori i svim državama u kojima oni žive.

„U vremenu iza nas, Bošnjaci su pokazali svoju privrženost državi Crnoj Gori i skoro plebiscitarno podržali nezavisnost Crne Gore. S toga i smatramo da je očuvanje tradicije, običaja, jezika, kulture i svih drugih posebnosti Bošnjaka dio jednog zajedničkog procesa u cilju izgradnje multietničkog društva, kao najvećeg bogatstva Crne Gore.

Bošnjačka stranka je, kao legitiman predstavnik bošnjačkog naroda u Crnoj Gori, u godinama iza nas, težila da svojim djelovanjem doprinese da su Bošnjaci danas konstitutivan narod, a da se bosanski jezik može koristiti kao jezik u službenoj upotrebi.

Očuvanje identiteta Bošnjaka, jedan je od temeljnih programskih ciljeva Bošnjačke stranke, na kome ćemo predano raditi i u budućem periodu”.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: