25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Predsjednice BNV-a povodom 28. septembra – Dana Bošnjaka: Bošnjaci su poslali poruku da neće nestati

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Jasmina Curić, uputila je čestitku povodom Dana Bošnjaka. U čestitki je istakla da u dugoj i izazovnoj historiji Bošnjaka, malo je tako sudbinski važnih događaja kao što je to Prvi svebošnjački sabor,održan 28. septembra ratne 1993. godine u opkoljenom Sarajevu.

Podsjetila je da “poslije teškog i dugog stoljeća, jedinstveni, konsenzusom svih relevantnih političkih faktora bošnjačkog naroda, vraćeno je historijsko nacionalno ime Bošnjak i vraćen pravi naziv našeg maternjeg jezika bosanski jezik”.

“Tih ratnih godina, agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, gledajući bezdan civilizacijskog nestanka i biološkog istrebljenja, Bošnjaci su poslali poruku da neće nestati. Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka je i tih ratnih godina, sa punim legitimitetom, branilo i zastupalo interese i prava Bošnjaka i svih građana Sandžaka. Vijeće i danas sa punim legitimitetom brani i zastupa prava Bošnjaka i zalaže se da riješi status bošnjačkog naroda i status Sandžaka”, naglašava se u čestitiki predsjednice BNV-a.

Ona ističe da je Bošnjačko nacionalno vijeće, kao najvažnija institucija Bošnjaka Sandžaka, ovaj datum prihvatilo za nacionalni blagdan Bošnjaka i pridružilo svim Bošnjacima svijeta koji ovaj datum već godinama obilježavaju kao Dan Bošnjaka.

Na ovaj dan citirala misao prvog demokratski izabranoga predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića:

“Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem.”

“Svim Bošnjacima svijeta  gdje god živjeli, sretan  28. septembar – Dan Bošnjaka”, zaključuje se u čestitiki predsjenice BNV-a Jasmine Curić.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: