28 Aprila, 2024
Aktuelno Kolumna Politika Sandžak Srbija

Trpanje u kutije po zakonu, referendum za glavobolju i demokratsku volju

Znatno niži izlazak birača na referendum od očekivanog u Srbiji, a samim tim i u Sandžaku, dobija i drugo poluvrijeme u kojem se sve više govori o masovnom punjunju kutija sa posebnim akcentom na Novi Pazar.

Programski direktor organizacije CRTA Raša Nedeljkov rekao je sinoć da je njihova posmatračka misija zabilježila nepravilnosti tokom glasanja na referendumu u Novom Pazaru u vidu ubacivanju desetina popunjenih glasačkih listića u kutije.

U prilog tim činjenicama, a kako je SNews saznao na terenu, u više u gradskih i seoskih područja članovi biračkih odbora i pojedini glasači su povremeno ubacivali punu šaku listića u kutije, a preovladavalo je zaokruženo “DA”.

“Vidio sam kako član biračkog odbora odnosi pune ruke listića u drugu prostoriju, dok je nekoliko ostalih članova komisije to ravnodušno posmatralo”, naveo je naš izvor koji je, kako je kazao, na referendum izašao da zaokruži “NE”.

Ovakvih i sličnih situacija bilo je i na drugim mjestima, a na jednom mjestu za glasanje članovi odbora su pojedine upisane birače zaokruživali i potpisivali njihova imena, a sve sa saznanjem da se nalaze u inostranstvu, dok je u jednoj situaciji biračko pravo “iskoristio” čovjek koji se nalazi na bolničkom liječenju, prenosi naš izvor.

– Sandžak nije pokazao veliku zainteresovanost

Na ovaj ili onaj način Novi Pazar bilježi izlaznost od 33 posto, ali uz zajedničko brojno stanje sa 12 hiljada glasača koji su sa Kosova glasali u prijestolnici Sandžaka, te je očigledno da je broj onih koji su iz Novog Pazara manji za nekoliko procenata. Prema zvaničnim brojkama “ZA” je zaokružilo 88 procenata izašlih birača.

Sličnu izlaznost i naklonost referendumu bilježe i ostale sandžačke opštine, osim Tutina gdje je izlaznost bila samo 12 posto i oko 92 posto sa željom za promjenu Ustava.

Posebna je priča sa Sjenicom čija izborna komsija, za javnost, nije mogla danas do podnevnih sati da kaže izlaznost, niti rezultate.

U toj opštini je od 26.989 građana građana sa pravom glasa glasalo rekordnih 58 odsto upisanih birača ili 15.685 građana od kojih se 14.806 izjasnilo za “DA”.

Predsjednik izborne komisije Haris Brulić je za Stopus radiu rekao da  je sve bilo po zakonu, nije bilo problema ili neregularnosti.

– Zagovornici referenduma na brigama

Iako su dvije od tri najjače stranke Bošnjaka u Sandžaku, SDP i SPP uz logistiku SNS-a i Aleksandra Vučića aktivno pozivale na izlazak na referendum, najviše razloga za zadovoljstvo, čini se, nakon objavljivanja rezultata ipak ima SDA Sandžaka, koja je javno pozivala na bojkot referenduma.

Kada se ove brojke uzmu u obzir dolazi se do podatka da pristalice stranaka Rasima Ljajića i Usame Zukorlića nisu poslušale apele svojih lidera, što dodatno može da zabrine njihove rukovodioce, te pokrene pitanje njihove političke težine u ovom trenutku, kada se ima u vidu da zajedno sa Vučićem, kome su na referendumu leđa okrenuli Beograd, Novi Sad i neki drugi veći gradovi, njihov politički rad sve više “ne pije” vodu kod glasačkog tijela.

S druge strane, SDA Sandžaka će nakon ovih rezultata imati najviše razloga za zadovoljstvo, jer je nasuprot tri strane-Vučić, Ljajić i Zukorlić, njen poziv za bojkot u Sandžaku, prema rezultatima, imao najveći odjek i uporište kod birača koji su većinski riješili da ne izađu na referendum.

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: