27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Srbija

Grad Novi Pazar se obavezao da će transparentno uključivati građane u opštinske odluke

Predstavnici 15 opština iz cijele Srbije, u organizaciji švajcarskog programa „Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“, prisustvovali su drugoj po redu radionici na kojoj su zajednički radili na akcionim planovima kojima će se značajno unaprijediti oblast uključivanja građana u odluke koje se donose na lokalnom nivo.

Radionici su prisustvovali predstavnici Arilja, Bojnika, Velikog Gradišta, Vlasotinca, Golupca, Leskovca, Ljubovije, Novog Pazara, Užica, Ćuprije, Topole, Raške, Malog Zvornika, Žablja i Zaječara.

„Tokom ove dvodnevne radionice predstavnici lokalnih samouprava prolazili su kroz konkretne aktivnosti koje bi trebalo da dovedu do boljeg uključivanja građana, ali i određivali pokazatelj potignuća. Takođe, planirale su se aktivnosti na nivo mjesnih zajednica, jer će ukupno 30 mjesnih zajednica, iz ovih 15 lokalnih samoprava, učestvovati u našem programu“, objasnio je  Branislav Milić, stručnjak na švajcarskom programu „Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“.

Početkom juna planirana je i treća, završna radionica, na kojoj će svi učesnici svoje planove za bolje i efikasnije uključivanje građana u odluke koje se donose na lokalnom nivou i javno predstaviti.

Podsjetimo, krajem marta Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Vlada Švajcarske, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) i 15 opština u Srbiji potpisali su zajednički Memorandum o razumjevanju kojim se obavezuju da će u svojim opštinama unaprijediti proces uključivanja građana u proces donošenja odluka na lokalnom nivou.

Predočeno je da, sve ono što se zajednički dogovore, ove lokalne samouprave i njihovi građani, vlada Švajcarske će i finansirati u ukupnom iznosu od 750.000 švajacarskih franaka. Sve će biti sprovođeno kroz program „Odgovorne lokalne finansije i uključivanje građana“.

Novi Pazar je jedan od gradova koji je potpisao Memorandum sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Vladom Švajcarske, i time se obavezao da će transparentno uključivati građane u opštinske odluke.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: