25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Kolumna Sandžak

“Sve reklama od islama”

Kada je ratnih godina u Sarajevu legendarni hadži hafiz Halid efendija Hadžimulić u svojim nasihatima i hutbama, u Cerevoj džamiji, osvrćući se na uzroke hala muslimanske zajednice, govorio “sve reklama od islama” malo nas je, koji su ga slušali i respektovali, tada suštinski shvatao šta to znači.

Nije to nikad shvatio ni “teški svršenik” islamskih znanosti u Prištini i vječita zamjena rahmetli muftije Muamera Zukorlića, Mevlud (in) dr. Dudić. Shvatio nije ali je radio, radi naočigled i nažalost i dalje.

Sa noćnog namaza 2016. godine, foto: SNews, arhiv

U svojoj neodlučnosti, nezanju ali i želji da zadrži pozicije sa materijalnim i ostalim privilegijama, zatečen nakon smrti Zukorlića, Dudić nas je u još jednoj medijskoj provali, noćni namaz na trgu, na kojem je više puta držao govore, organizirao ga i pozivao muslimane da prisustvuju, nazvao vrstom populizma.

“Ni oko mu se nije nat(č)omrdilo”, a precizirao je, doduše, da je ta vrsta “populizma” lijepa, trebala u nekom periodu i da su oni izašli iz toga.

“Trebalo je u nekom periodu, nek je, ponosim se. Lijepo je to bilo prethodnih godina, na desetine hiljada vjernika, kada dođu da zajednički učimo dovu. Mi smo izišli više iz tog stadijuma više nam ne trebaju te vrste populizma”, poručio je Dudić, obraćajući se uoči 27. noći ramazana, preko Sandžak TV.

Rekao je i da noćni namaz pomalo prelazi u formu i da je svrha noćnog namaza da se klanja kod kuće.

“Kad si sam, kad nema reklame, kad nema selfija, kad nema kamera, posvetiti se dobrovoljnom ibadetu, noćnom namazu u samoći. Ja sam bliže razmišljanju da dobrovoljne namaze, noćni namaz treba klanjati u kući, nego na otvorenom trgu”, predočio je on, priznajući da ga je mnogo ljudi kontaktiralo i pitalo zašto nije bilo noćnog namaza (na Trgu u centru Novog Pazara).

– Vremenska prognoza

Pravdao se i riječima da je najveći razlog vremenska prognoza, čak su iza ponoći izlazili i gledali da li je moguće klanjati noćni namaz, da li će biti hladno ili neće, te da je ovo treća godina kako se ne klanja noćni namaz na trgu.

“Prije dvije godine razlog je bila korona. Prošle godine nije bilo korone, ali se nismo odlučili jer nismo htjeli da rizikujemo”, kazao je Dudić pokušavajući da, bez konkretnog razloga, objasni zašto islamska zajednica na čijem je čelu nije organizirala zajedničko klanjanje noćnog namaza 27. noći ramazana na centralnom trgu i ulicama Novog Pazara.

Sa noćnog namaza 2016. godine, foto: SNews, arhiv

Prije 11 godina tadašnji Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić je, nakon noćnog namaza na trgu, rekao da, koliko god izgledalo da je bošnjački narod razjedinjen, njihova srca su u safovima i da mu samo treba prilika da bude oslobođen, kako je rekao, od raznih faktora koji mu siju razdor, kao da je i mimo ovog saffa potrebno da imamo “saff” i na drugim poljima.

“Potrebno je da saff imamo i u Islamskoj zajednici i organizaciji vjere, i u privredi, i u kulturi i na nacionalnom polju i inšallah i u politici. Ako se noćas neka dova primi dovite (molite) i za to, za svoje porodice, sve nas, naše jedinstvo i uspjeh svih onih koji žele dobro”, poručio je vjernicima muftija Zukorlić.

Te 2013. godine, ali prije i kasnije, ni rahmetli Zukorlić ni Dudić nisu spominjli populizam, ali je na tom noćnom namazu, tačnije sa tog skupa i sa samim skupovima populizam bio cilj. On u javnosti, za one koji su to htjeli, ili ne, da priznaju bio demonstracija mase, podrške narodnih masa onima koji se, pored organizacije vjerskog života bave i politikom.

Kamere se, koje opet spominje Dudić, imale ključnu ulogu u tom populizmu. Za tu priliku su angažirani su dronovi, fotografi, razne službe, privilegovani novinari, obezbjeđenje, a policija i državne službe su bile posebna logistika.

Zanimljivo je da zbog demonstracije “turske vjere” nikada nisu reagirali ni lokalni ni nacionalni Srbi, a ini Dudići su se svaki put hvalili fotografijama iz ptičje perspektive i popunjenim trgom Isa bega koji se, uzgred, zvanično i dalje tako ne zove.

Sa noćnog namaza 2016. godine, foto: SNews, arhiv

Iskrenim vjernicima je, sasvim normalno i očekivano, to bila prilika za zajednički ibadet i dovu kako bi ona kod Svemogućeg Stvoritelja bila primljena.

O populizmu i da “noćni namaz sa hiljadama vjernika” predstavlja nečiji alat i “batinu” za političke protivnike, ličnu promociju vladajućih kapaciteta, nisu možda pomišljali. Dudić im je to sad, bez dlake na jeziku, spočitao.

Samo nije izgovorio “šta ima sad da klanjamo na trgu kad imamo glasove-vlast”!

Jasno nam je da Dudić ispunjava želje vlasti i da se nizašta ne pita, ali nam nije jasno zbog čega ovi što klanjaju ništa javno ne pitaju. Njihova šutnja zveči i kipi na sve strane. Možda čekaju za “po Bajramu”.

Muslimanima i svim normalnim ljudima, nakon još jednog ispada Dudića ostaje da više nikada na vjeruju uljuljkanim “velikodostojnicima” na privilegovanim pozicijama.

Kako je poručivo iznadvremenski hadži hafiz ef. Hadžimulić za sada nam (pre)ostaje samo:

“Moliti Allaha dž.š. da nas sačuva prevlasti neprijatelja”.

 

P.S. I ovo sam napisao jer ne mogu i neću da šutim pred licemjerima.

Autor: Medin Halilović

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: