30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak

Muftija sandžački Senad ef. Halitović u bajramskoj čestitki: Vjernici treba da učvrste rodbinske veze

Muftija sandžački Senad ef. Halitović uputio je čestitku povodom Ramazanskog Bajrama u kojoj je pozvao vjernike da se raduju nagradi i da obraduju jedni druge, da zijarete jedni druge i održavaju rodbinske veze.

“Neka je neizmjerna hvala i zahvalnost Uzvišenom Gospodaru koji nam je omogućio da dočekamo ovaj mubarek dan, ramazanski bajram i ako Bog da, da uberemo plodove našeg truda, naših ibadeta, koje smo praktikovali u toku ovog mubarek mjeseca.Tokom svakog bajrama vjernici treba da učvrste rodbinske veze, a rodbinska veza je emanet i hakk. Dužni smo da izdvojimo ove bajramske dane, da one najbliže, najdraže posjetimo, zijaretimo i to je najveći i najdraži poklon koji možemo jedni drugima da darujemo”, poručio je muftija Halitović.

Uz zahvali Uzvišenom Gospodaru koji je, kako ja naveo, omogućio da ovaj mubarek dan, “ove mubarek dane, dočekamo poslije dvije godine u normalnim okolnostima, poslije pandemije koja je zadesila čovječanstvo, opet možemo zajedno da klanjamo bajram a zatim da zijaretimo jedni druge, da selamimo jedni druge, da zaista širimo mir i ljubav onako kako nas uči naša čestita i časna vjera.”

Podsjetio je na riječi Poslanika Muhameda.

Muhammed, salallahu alejhi ve selem kaže: „Nećete ući u džennet dok ne budete vjerovali, a nećete vjerovati dok se ne budete voljeli. Zar nećete da vam kažem, ako budete činili to, onda ćete se zavoljeti. Pa kaže Poslanik salallahu alejhi ve selem: „Širite selam među vama“.

“Dakle razlog da bi se ljudi zavoljeli jeste da šire selam, da se selame islamskim pozdravom, da se zijarete, to je put ka imanu a iman je put ka džennetu. Molim Allaha dž.š da ukabuli naše ibadete, molim Allaha dž.š da oprosti grijehe, molim Allaha dž.š da olakša svim ljudima na ovoj planeti i da otkloni sva iskušenja koja su se nadvila nad čovječanstvom pa da imamo više bajrama, odnosno više trenutaka i radosti koje možemo zajedno da provedemo.Bajram šerif mubarek olsun”, stoji u bajramskoj čestitki muftije sandžačkog.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: