27 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Sandžak Srbija

Sutra je Ramazanski bajram, čestitke uputili srbijanski zvaničnici

Muslimani u Sandžaku, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, kao i diljem svijetu sutra, 2. maja slave prvi dan Ramazanskog bajrama.

Ramazanski bajram se obiljažava tri dana, nakon ramazana,, a blagdan će početi narednih dana nakon lokalnog viđenja polumjeseca ili slabo osvjetljenog Mjeseca.

Mešihat Islamske zajednice Sandžaka, Rijaset IZ-e Srbije saopštio je da će se centralna bajramska svečanost povodom Ramazanskog bajrama biće održana u Stambol džamiji u Novom Pazaru.


Bajram-namaz predvodit će muftija sandžački mr. Senad ef. Halitović. Vrijeme bajram-namaza je u 06:07, a vrijema sabahskog farza je 05:00 sati, saopšteno je iz te islamske zajednice.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji (IZus) će centralnu bajramska svečanost organizirati u Arap džamiji u Novom Pazaru.

“Tim povodom, biće upriličen prigodan program. Bajram namaz će predvoditi i bajramsku hutbu kazivati predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić”, objavljeno je na internet sranici mesihat.org.

– Bajramske čestitke uputili Vučić, Brnabić, Stefanović, Vulin…

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Ramazanski bajram Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije i glavnom muftiji i predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, kao i svim vjernicima islamske vjeroispovjesti.

“Uz najiskrenije želje da radost velikog praznika bude nadahnuće za složno delovanje na jačanju tolerancije i dalje snaženje skladnih međuverskih odnosa, Vama i svim vjernicima Islamske zajednice od srca čestitam Ramazanski bajram. Čvrsto jverujem da će Bajram biti plemeniti podsticaj da u duhu zajedništva i prijateljstva nastavimo složni rad na razvoju naše zemlje, svjesni da jedino u istinskom zajedništvu možemo da budemo spremni za valjane odgovore pred izazovima savremenog svijeta”, naveo je predsjednik Srbije.

On je, kako je navedeno, u isto vrijeme, toplo zahvallio predstavnicim dviju islamskih zajednca što su svojim djelima, prožetim porukama vječne i neprolazne Božje ljubavi, doprinjeli sveukupnom snaženju Republike Srbije, na dobrobit svih naših građana.

“Uz tople želje za dobro zdravlje, blagostanje i sreću Vama i vašim porodicama, želim da praznične dane provedete u duhovnoj radosti i obilju svakog dobra! Bajram šerif mubarek olsun!“, naveo je Vučić, saopšeno je iz Kabineta Predsjednika Srbije.

Bajramske čestitke muslimanima u Srbiji upitili su premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar prosvjete Branko Ružić, ministrica kulture i informisanja Maja Gojković.

Reisu-l-ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu ef. Nusufoviću, glavnom muftiji mešihata Islamske zajednice u Srbiji dr Mevludu ef. Dudiću, kao i svim vjernicima islamske vjeroispovesti uputile su ministrice pravde i ministrca za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanje, Maja Popović i Darija Kisić.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: