29 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Nauka i tehnologija Zanimljivosti Život

Napredak u identifikaciji fenomena “neidentifikovani leteći objekti”, poznatiji kao NLO ili UFO

Američka ratna mornarica (U.S. Navy) koristi razne alate da bolje karakteriše neidentifikovane vazdušne pojave, poznatije kao UFO, objavio je Space.com.

Neidentifikovani vazdušni fenomen (UAP), snimljen senzorima aviona američke mornarice. (Foto: DOD/U:S. Navy)

Kako se preočava u tekstu Elizabeth Howell Američka vojska ima za cilj da sistematičnije klasifikuje i karakteriše izvještaje o neidentifikovanim vazdušnim pojavama (UAP), rekli su u utorak (17. maja) zvaničnici tokom saslušanja u Kongresu SAD.

“Dva vhunska vojna svjedoka su podijelila napredak u identifikaciji fenomena “neidentifikovani leteći objekti”, poznatijih kao NLO ili UFO, koristeći moderne tehnologije, niz stručnjaka i drugih alata”, ukazuje se u ovom tekstu.

Saslušanje u Podkomitetu za borbu protiv terorizma, kontraobaveštajne službe i protivproliferacije Predstavničkog doma je uslijedilo nakon preliminarnog izvještaja koji je prošle godine Kongresu podnijela Kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe u kojem se navodi dosadašnji napredak u zadatku za neidentifikovane vazdušne pojave.

Pored toga, Zakon o ovlašćenju za nacionalnu odbranu dva puta godišnje zahtjevao je od vojske da otvori stalnu kancelariju za smještaj istražnih inicijativa UAP-a, zajedno sa godišnjim izveštajem i brifinzima za Kongres. Kancelarija je poznata kao Grupa za sinhronizaciju identifikacije i upravljanja vazdušnim objektima (AOIMSG).

„Danas ćemo izvući tu organizaciju iz sjenke“, rekao je predsjednik pododbora Andre Carson (Indijana) tokom otvaranja saslušanja. Nazivajući UAP „potencijalnom prijetnjom po nacionalnu sigurnost“, naglasio je da su piloti koji su ih prijavili „predugo“ stigmatizovani .

„Piloti su izbjegavali da izvještavaju, ili su im se smijali kada su to radili“, rekao je Carson.

„Zvaničnici DOD-a [Ministarstva odbrane] su to pitanje zapostavili ili ga potpuno gurnuli pod tepih, plašeći se skeptične zajednice nacionalne bezbednosti”, zaključio.

Svjedoci na saslušanju bili su Ronald Moultri, najviši obaveštajni zvaničnik Pentagona, i Skot Bray, zamjenik direktora pomorske obavještajne službe.

Moultrijeva kancelarija nadgleda kancelariju UAP-a, dok je Brej pozvan s obzirom na to da su piloti mornarice među onima koji su u poslednjih 20 godina primetili UAP visokog profila.

Bray i Moultri su rekli da do sada u izvještajima nema ničega što bi sugerisalo da je bilo šta izvan zemaljskog porijekla, napominjući da su astrobiolozi među njihovim konsultantima kako bi detektovali vanzemaljski život. Dalje, odnosi sa drugim američkim vojnim organizacijama potvrđuju da ovo nisu izvještaji o povjerljivim američkim avionima.

Ipak, neke informacije o UAP-ovima (kao što su olupine ili pretraga pod vodom) ostaju povjerljive. Svjedoci su se obavezali da će se povjerljivim podacima obratiti na privatnom dijelu ročišta, nakon javnog diskursa.

https://www.space.com/military-systems-approach-understand-ufos?utm_source=SmartBrief&utm_medium=email&utm_campaign=58E4DE65-C57F-4CD3-9A5A-609994E2C5A9&utm_content=5635ED20-DB65-4F54-B4D2-8B32E1D7D437&utm_term=2c0a5c79-bb53-4dc1-ab31-6c72d0a7b804

Povezane vijesti

%d bloggers like this: