30 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Zdravlje

WHO izdao upozorenja zbog majmunskih boginja i proglasio vanrednu situaciju

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je najviši stepen upozorenja zbog majmunskih boginja i proglasila globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju.

Kako je objavljeno na sajtu te međunarodne organizacije generalni direktor WHO prepoznaje složenost i neizvjesnost u vezi sa ovim javnozdravstvenim događajem.

“Uzimajući u obzir stavove članova i savetnika Komiteta, kao i druge faktore u skladu sa Međunarodnim zdravstvenim propisima, generalni direktor je utvrdio da epidemija majmunskih boginja u više zemalja predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja”, navedeno je.

Direktor WHO, Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je da je do sada je prijavljeno više od 16.000 slučajeva iz 75 zemalja, te da je rizik od majmunskih boginja na globalnom nivou umjeren, osim u Evropi gde je visok.

Ističe da uz sva sredstva koja su na raspolaganju epidemija može da se stavi pod kontrolu i spreči transmisija, navodi Rojters.

Istakao je da komitet za hitne slučajeve nije uspeo da postigne konsenzus o tome da li izbijanje majmunskih boginja treba da se klasifikuje kao globalna zdravstvena vanredna situacija.

Međutim, rekao je da se epidemija brzo proširila svetom i da je odlučio da je to zaista od međunarodnog značaja, prenosi Bi-Bi-Si.

WHO navodi, između ostalog, da je većina prijavljenih slučajeva do sada identifikovana kroz usluge seksualnog zdravlja ili druge zdravstvene usluge u primarnim ili sekundarnim zdravstenim ustanovama.

Od početka maja 2022. prijavljeni su slučajevi majmunskih boginja iz zemalja u kojima ova bolest nije endemska, a i dalje se prijavljuju u nekoliko endemskih zemalja. Većina potvrđenih slučajeva sa historijom putovanja prijavila su putovanja u zemlje Evrope i Sjeverne Amerike, a ne u Zapadnu ili Centralnu Afriku gdje je virus majmunskih boginja endemičan. Ovo je prvi put da su mnogi slučajevi i klasteri majmunskih boginja istovremeno prijavljeni u neendemskim i endemskim zemljama u veoma različitim geografskim oblastima.

Izvor: WHO, BBC, RTS

Povezane vijesti

%d bloggers like this: