25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sport Srbija

Osude iz Srbije na račun navijača Novog Pazara, iz Sandžaka slabije reakcije

Nakon nacionalističkih ispada, divljanja i skandiranja od strane navijača Partizana na sinoćnjoj utakmici u Novom Pazaru, oglasio se i ministar policije Aleksandar Vulin, kao i pojedinci i organizacije iz Srbije. Reagiranja i vrlo malo osuda vandalskog ponašanja Grobara je stiglo od zvaničnika i političkih partija i organizacija iz Sandžaka.

U svom prepoznatljivom maniru Vulin je kazao da kada navijači Novog Pazara viču ‘Vučiću, pederu’, to nije razlog za prekid meča, baš kao što, po njegovoj ocjeni, skandiranje ‘Kosovo je pored Srbije’ ili ‘Alija, Alija mi smo tvoja armija’, također, nije razlog za prekid utakmice.

On je u saopštenju naveo da smatra da glorifikovanje zločina u Srebrenici navijača Partizana jeste dovoljan razlog da se prekine fudbalski meč protiv Novog Pazara, ali da mu nije jasno zašto se to isto ne dešava kada, kako je ocjenio, navijači domaćeg tima uzvikuju slične parole protiv Srbije i srpskog naroda.

PSS: Uhapsiti raspirivače mržnje

Pored njega, zvaničnim saopštenjem se oglasio  i “Pokret slobodnih građana”, koji je zatražio da budu uhapšeni svi koji su na sinoćnoj utakmici fudbalera Novog Pazara i Partizana “raspirivali nacionalnu mržnju”.

“Nemoguće je da policija nije u stanju da identifikuje osobe koje su skandirale osudjenom ratnom zločincu Ratku Mladiću i glorifikovale genocid u Srebrenici s jedne strane, odnosno skandirale Naseru Oriću s druge strane”, navode iz ove političke partije.

Dveri: Kazniti Novi Pazar da igra bez publike

Srpski pokret Dveri zatražio je da zbog „provokacija radikalnih ekstremnih navijača“ na sinoćnoj utakmici sa Partizanom, fudbalski klub Novi Pazar bude novčano kažnjen, ali i da nastavak prvenstva igra bez publike kao domaćin.

„Tražimo od nadležnih instutucija odgovor i na to da li je Novi Pazar država u državi pa za njihove klubove ne važe ista pravila kao za klubove koji dolaze iz ostatka Srbije, uz apel da ne drže zatvorene oči pred ovim dešavanjima i posegnu za zakonskim ovlašćenjima izricanja najtežih disciplinskih mera za FK Novi Pazar i njihove navijače“, navele su Dveri.

FK Partizan se ne oglašava

Iz fudbalskog kluba Partizan do kasno popodne nije stigao nijedan zvanični gest osude ponašanja i uzvikivanja nacionalističkih parola, te veličanja lika i djela za genocid osudjenog Ratka Mladića od strane njihovih tzv. navijača.

FK Novi Pazar osudio i svoje navijače

Fudbalski klub Novi Pazar se oglasio saopštenjem u kojem je generalno usudio divljanje navijača Partizana, ali su se ujedno ogradili i od pojedinih, kako oni navode, tzv. navijača Novog Pazara što su uzvikivali neprimerene uzvike prema predsjedniku države, te skandirali, kako oni kažu, nacionalističke parole.

Od partija iz Sandžaka osude divljanja, za sada, stigle od funkcionera iz SDA Sandžaka

Danas su se javno putem ličnih profila na društvenim mrežama oglasili portparol SDA Sandžaka Emir Ašćerić i narodni poslanik ove partije u Skupštini Srbije, Enis Imamović.

Ašćerić je kazao da je upadom na stadion razjarene mase ljudi krenulo fašističko divljanje sa, kako je naveo, četničkom ikonografijom.

“Nepostojanje zakona o priznavanju genocida u Srebrenici i izostanak odredbi da negiranje bude kažnjivo sve više će podstrekivati male fašiste da siju strah i nesigurnost kod Bošnjaka”, napisao je, između ostalog, portparol ove stranke.

Predstavnik SDA Sandžaka u republičkom Parlamentu, Enis Imamović ocjenio je da se skandiranje Ratku Mladiću, te “nož, žica, Srebrenica” i prijetnje Bošnjacima, odigralo u organizaciji i pod zaštitom policije.

“Zatvaranje čitavog grada i demonstracija oružane sile su glavni razlozi zbog kojih ova država organizuje “fudbalske utakmice” u Novom Pazaru”, kazao je Imamović i dodao da mu nije jasno kako i dalje postoje oni koje to još uvijek iznenadjuje.

Nema osuda iz drugih partija

Do kasnih popodnevnih sati ostale bošnjačke partije se nisu oglašavale ovim povodom, kao ni druge NVO organizacije koje se bave pitanjima zaštite ljudskih prava. Reakcije su izostale i iz Fudbalskog saveza Srbije, kao i iz Zajednice superligaša.

Na društvenim mrežama je niz reakcija građana koji osuđuju provokacije, i vrijeđanja na nacionalnoj osnovi, veličanje ratnog zločinca Ratka Mladića, ali i postupanje vlasti i Uprave FK Novi Pazar.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: