28 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika Sandžak Srbija

Ugljanin zatražio uspostavljanje mehanizama i institucija za zaštitu Bošnjaka

Predsjednik SDA Sandžaka, Sulejman Ugljanin zatražio je uspostavljanje efikasnih mehanizama i institucija za zaštitu Bošnjaka od, kako je naveo, velikosrpskog državnog terora, kako se nikad ne bi ponovio organizovani državni teror nad Bošnjacima iz devedesetih. Na konferenciji za medije lider SDA Sandžaka je kazao da politički proces protiv 24 Bošnjaka još nije završen i da paralelne strukture vlasti kroz pravosuđe i bezbjednosne strukture maltretiraju sve Bošnjake, a posebno žrtve ovog procesa.

“U Sandžaku, danas, još uvijek, bez prestanka, u kontinuitetu 32 godine, aktuelni državni režim, Ustav i zakone sprovodi sasvim drugačije nego u drugim dijelovima Srbije. Ustav i zakoni se u Sandžaku provode sasvim drugačije, to je jasno i nedvosmisleno. Taj način predstavlja, drsko, arogantno i represivno ponašanje državnih organa sa javnim ovlaštenjem prema Bošnjacima u Sandžaku”, rekao je Ugljanin, navodeći primjer da na sjednici Vlade Srbije kao ministar nije dobijao odgovore na pitanja u vezi državnog terora u Sandžaku i da je interes da Bošnjaci nestanu sa ovog prostora, a da nemaju kome da se žale.

Ugljanin je ocijenio da Akcioni plan Republike Srbije za manjine, nema potreban legitimitet, da ga ne prihvataju i da on direktno diskriminiše Bošnjake.

Zaključio je i da je osnivanje 10 bošnjačkih političkih stranaka u Sandžaku, kao projekat velikosrpske politike, ima za cilj da se izazovu podjele, mržnju i neprijateljstvo među Bošnjacima Sandžaka kako nebi imali legitimiteta za zaštitu globalnih bošnjačkih interesa i regije Sandžak.

Govoreći o formiranju skupštinskih većina u opštinama Sandžaka i realizaciji sporazumu SDA Sandžaka i SPP Ugljanin je naglasio da je ovaj sporazum pokazao da velikosrpska politika u Sandžaku nije ostvarila svoj cilj.

“Sporazum ima u osnovi cilj da obezbjedi jedinstvo Bošnjaka, stranke treba da služe građanima, a ne da građani služe strankama.  Svi oni koji svojim izjavama podstiču na podjele među Bošnjacima u Sandžaku, rade direktno u korist velikosrpske politike po principu: „ Zavadi pa vladaj“. Sporazum između SDA Sandžaka i SPP-a daje rezultate u smislu stvaranja pozitivne klime u Sandžaku i ostaje otvoren za sve političke stranke u smislu stvaranja stabilne skupštinske većine u svim sandžačkim opštinama. Vidite, Bošnjaci se ne svađaju, nema više ružnih izjava i kleveta i imamo Bošnjačko nacionalno vijeće koje ima legitimitet i legalitet da zastupa Bošnjake sa predstavnicima države, susjednih država is a predstavnicima međunarodne zajednice. Bošnjačko nacionalno vijeće ima blizu 70 posto među građanima u Sandžaku. Nastavak naše saradnje ide u pravcu stvaranja stabilne skupštinske većine u svim sandžačkim opštinama”, istakao je Ugljanin.

Ako nema Bosne onda će Bošnjaci nestati kao što su nestali Jugosloveni

SDA Sandžaka je pokrenula inicijativu za formiranje bošnjačkog poslaničkog foruma u državama nastalih na prostoru bivše SFRJ, izvan BiH. Prema riječima Ugljanina u tom kontekstu je i Rezolucija bošnjačkih narodnih poslanika u Skupštinama država nastalih na prostoru bivše SFRJ, izvan BiH. Rezolucija je upućena svim bošnjačkim parlamentarnim strankama izvan, samostalnim bošnjačkim narodnim poslanicima koji su izabrani glasovima Bošnjaka, institucijama, organizacijama i samostalnim intelektualcima.

“Pred našim očima se Bosna gazi i rastura, pred našim očima se devalvira bošnjački nacionalni suverenitet, pravo njegovo da svoj glas prenese na stranku koju bošnjački narod želi, tako da jedna patriotska stranka, Stranka demokratske akcije izbačena iz igre. To je vrlo opasno, zato je ova rezolucija bošnjačkih narodnih poslanika izvan Bosne i Hercegovine da skrene pažnju i domaćoj, bosanskoj javnosti i međunarodnoj javnosti o ovog značajnog trenutka. U rezoluciji se pozivaju svi probosanski politički faktori da stanu u zaštitu onih vrijednosti na kojima je izglasan referendum, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i kakva je priznata 22. maja 1992. godine u Ujedinjenim nacijama. Jer, ako Bosna opstane cjelovita, nedjeljiva, suverena ona može u bilateralnim stvarima da riješi mnoga pitanja vezana za Bošnjake. Ako nema Bosne onda će Bošnjaci nestati kao što su Jugosloveni nestali raspadom Jugoslavije 1991. godine”, ukazao je lider SDA Sandžaka.

Ugljanin je predočio da ga je evropski pregovarač u dijalogu Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak u pismu obavjestio da se u predmet pregovora za normalizaciju između Srbije i Kosova ne mogu uključivat nova pitanja i da je u tom pismu naveo da Evropska unija pomno prati zaštitu prava manjina na Balkanu, u kontekstu pregovora Srbije Evropskoj uniji i očekuje podržava da Srbija ispuni sve svoje obaveze u zaštiti i unaprjeđenju života manjinskih zajednica u Srbiji. Na istu temu se, kazao je Ugljanin, obratio i američki ambasador u Srbiji, Kristofer Hil, tokom posjete Novom Pazaru prošle sedmice.

Izvor: Behar TV

Foto: SNews

Povezane vijesti

%d bloggers like this: