20 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Sandžak

Reis Kavazović: Da se stavi na hastal pitanje podjela IZ-e u Sandžaku

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović izjavio je da je u razgovorima sa predstavnicima dvije islamske zajednice u Sandžaku izražena spremnost da se rješava problema podijela i da postoji veće raspoloženje među ulemom da se to pitanje stavi na hastal i pokuša se rješavati.

“Imao sam razgovore s ljudima, S jedne i druge strane i postoji ta spremnost. Iako bi oni to uradili ali čekaju, nekako, da ona druga strana nešto ućini”, rekao je Kavazović u rmisiji srajaevske MTV Igman.

On je, gostujući u 400 izdanju emisije “Sasvim iskreno, kod Anesa Džunuzovića, kazao da je zastupao tu tezu da se mora prestati sa optuživanjima jednih drugih.

“Trebamo kazat, i jedni i drugi, napravii smo grešku. Je li na jednoj strani manja, na drugoj veća, to je irelevantno ako hoćemo da dođemo do rezultata. Kao zajednica smo napravili grešku, nisu muslimani krivi u ovome, dakle džematlije. Ovaj sukob je izulemanski sukob. U Sandžaku je ovaj sukob ulemanski sukob, prije svega, koji se reflektirao na narod. Sada vidimo, kako je prošlo izvjesno vrijeme, i kako su nastale nove okolnosti o kojima ne bih želio sada da govorim, vidim da postoji veće raspoloženje među ulemom da se to pitanje stavi na hastal i da se pokuša rješavati”, rekao je Kavazović.

Na pitanje da li sazrijeva vrijeme da se problem podijeljenih IZ u Sandžaku riješi i da se izmire, konstatirao je da je bio vještački nastao, možda zbog interesa pojedinaca ili države, stvorena su dva tabora, i da,dok postoji interes, taj sukob tinja i traje.

Kako je naveo naši prijatelji, sa strane, ne doprinose baš, na najbolji način, iako su zainteresirani da se ovo pitanje razriješi.

“Hoću biti otvoren. Naši prijatelji iz Turske po nekada ne vide pravi ugao gdje se sve lomi, da tako kažemo.Iz Sarajeva uvijek govorimi to je unutarbošnjačko pitanje. Nemojte vi da vodite proces. Ovaj proces je nastao unutar Bošnjaka dolje i unutar Bošnjaka mora biti prevaziđen. Ne može biti prevaziđen iz nekih drugih centara, van Sandžaka, van ulee Sandžaka, a mi iz Bosne im možemo pomoći da je nužno da razgovaraju.
Zalažem se za to, hrabrim ih na tom putu. Nadam se Božjom pomoći, možda će trebati još neko vrijeme da će se nove okolnosti, nove prilitike ić ka tome”, poručio je.

U Srbiji od 2007. godine djeluju dvje islamske zajednice, Islamska zajednica Srbije (IZS) i Islamska zajednica u Srbiji (IZuS).

Povezane vijesti

%d bloggers like this: