28 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Politika Sandžak

SDA Sandžaka: Bosna bez Bošnjaka – legalizacija „etničkog čišćenja“

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka, je saopštila da, kao parlamentarna stranka koja predstavlja i zastupa interese građana Sandžaka i bošnjačkog naroda u Republici Srbiji, izražava svoju zabrinutost i neslaganje sa postupcima Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Kristijana Šmita u pogledu nametanja izmjena Ustava i izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

“Ovim jednokratnim nametnutim rješenjima se favorizuje velikosrpska i velikohrvatska nacionalna politika na štetu građanskog koncepta uređenja društva u Bosni i Hercegovini. Ocjenjujemo da su ove nametnute jednokratne izmjene direktno su na štetu bošnjačkog naroda i svih ostalih građana Bosne i Hercegovine koji se osjećaju kao Bosanci. Ove odluke narušavaju načela vladavine prava i pravne sigurnosti i direktno su u suprotnosti sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava”, saopšteno je sinoć iz SDA Sandžaka.

Favorizovanje koncepta teritorijalne organizacije sa nacionalnim predznakom u Bosni i Hercegovini vide kao legalizaciju etničkog čišćenja i ključnu prepreku vraćanju građanskog uređenja i vrijednosti Bosne i Hercegovine, buduće članice EU i NATO-a.

“Smatramo da za pravedan i trajan mir i saradnju na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava – reciprocitet, a ne privilegovan pristup jednom narodu ili zajednici”, piše u reagiranju stranke koja zastupa Bošnjake u Srbiji.

SDA Sandžaka poziva Visokog predstavanika u BiH Kristijana Šmita da, kako se navodi, poništi nametnute jenokratne odluke i da ustavne i zakonske odredbe uskladi sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i odredaba koje su na snazi u savremenim demokratskim državama.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: