19 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar Sandžak

Adela Karaahmetović Melajac: Ovo je svakako blagdan, ne mogu zaboraviti torturu, javni i medijski linč

Autorica nastavnih programa za nastavu na bosanskom jeziku, učiteljica O.Š. “Rifat Burdžević Tršo” u Novom Pazaru, optuživana od strane srbijanskih ministara i medija zbog objavljivanja bošnjačke himne “Ja sin sam tvoj”, snimljene tokom redovnog časa u nastavi na bosanskom jeziku, profesorica Adela Karaahmetović Melaja, čestitala je Dan Sandžaka i istakla da je danas za nju i njenu porodicu svakako blagdan.

“Pripadnicima mog naroda u Sandžaku i van granica: Sretan nam mubarek dan”, navela je Adela.

Ona je za SNews potvrdila da je Više tužilaštvo u Novom Pazaru zatvorilo njen slučaj, ali da zvanično nije obavještena pod kojim okolnostima i zbog čega je bila osumnjičena.

“Za ova tri mjeseca nijednom nisam odgovorila ni na jedan ogavan i ružan komentar o meni, na prozivke i na prijeteće i uznemirujuće poruke. Trudila sam se da budem što kraća, a imaka bih roman napisati. Ali i to da sam optužena da širim nacionalnu mržnju i netrpeljivost, a zapravo sam ja žrtva toga”, navela je ona dodavši da i danas trpi pritiske.

U objavi na fb-u je poručila da želi oprostiti, ali da ne može zaboraviti torturu, javni i medijski linč kome su je izložili dvojica ministara, bez prethodne istrage o tome da li je prekršila zakon.

“Zakon nisam prekršila, niti na bilo koji način povrijedila i uvrijedila državu u kojoj živim, u kojoj pošteno zarađujem platu predanim radom, redovno plaćajući porez i doprinose. Svih ovih godina sam se u svom radu pridržavala nastavnih programa i programa nastave i učenja, poštujući i boreći se za prava djece i njihovu ravnopravnost. Kako svoj posao obavljam u nastavi na bosanskom jeziku, predano i odgovorno, tako bih isto i svaku drugu nastavu bez obzira na kom se jeziku sprovodila”, navela je Adela.

Ona se na podršci zahvalila svim Bošnjacima Sandžaka, Srbije, BiH i širom svijeta, pripadnicima drugih naroda koji su, kako je naglasila, nezadojeni mržnjom, političkim predstavnicima i njihovim partijama koji su iskreno stali u odbranu njene časti, nevladinim organizacijama i udruženjima, a naročito svojoj porodici koja je u svakom trenutku bila uz nju.

– Posebna zahvalnost bosanskim i sandžačkim medijima

“Posebnu zahvalnost dugujem bosanskim i sandžačkim medijima i portalima koji su ovu situaciju predstavljali u najobjektivnijem svjetlu. Teško je zaboraviti osjećaj da u trenucima užasa nisi sam, ali još teže ko je i zašto izazvao taj užas. Sretna sam što sam pripadnica miroljubivog, dostojanstvenog i ponositog naroda. Naroda koji cijeni i čuva svoje, ali poštuje tuđe. Sretan nam Dan Sandžaka”, poručila je Adela.

Učiteljica u O.Š. “Rifat Burdžević Tršo” Adela Karaahmetović Melajac je djeci u nastav na bosanskom jeziku 1. septembra, na času pustila bošnjačku himnu “Ja sin sam tvoj”, te je, kako nezvanično saznajemo, na te okolnosti 5. septembra, nakon što joj je uručen poziv po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru dovedena da u svojstvu građanima da izjavu u PU Novi Pazar.

Policijska uprava (PU) Novi Pazar zvanično je za SNews potvdila da je o događaju od 1. septembra ove godine, pet dana prije nego je uručen poziv da Adela Melajac dođe u prostorije te policijske uprave, obavjestila Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru.

Adela Melajac je dugogodišnj saradnica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u implementaciji nastave na bosanskom jeziku, autor i koautor je velikog broja nastavnih sadržaja i udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku.

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: