26 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus

Agresija na Ukrajinu: Poginulo 143, a ranjeno 216 djece

Kancelarija generalnog tužioca Ukrajine je saopštila da je do sada u oružanoj agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu poginulo 143 djece, a 216 ranjeno.

Kako prenosi Abasada Ujrajine u Srbiji djeca su najviše stradala u Kijevskoj oblasti – 67, Harkovskoj oblasti – 49, Donjecskoj oblasti – 53, Černigovskoj oblasti – 38, Mikolajevskoj oblasti – 30, Luganskoj oblasti – 27, Zaporoškoj oblasti – 21, Hersonskoj oblasti – 24, Kijevu – 16, Žitomirskoj oblasti – 15 i Sumskoj oblasti – 14.

Vojnici Oružanih snaga Ruske Federacije pucali su 27. marta 2022. godine po selima u Izjumskom okrugu Harkovske oblasti. U granatiranju je poginulo troje djece, a jedno je ranjeno, dodaje se u tom saopštenju.

“Dana 27. marta 2022. dvoje djece je povređeno u granatiranju od strane okupatora u Luganskoj oblasti. Petnaestogodišnji dječak preminuo je u bolnici u Hersonskoj oblasti od povreda koje je zadobio usled artiljerijskog granatiranja. U Sumskoj oblasti 27. marta 2022. godine vojno vozilo Ruske Federacije udarilo je u porodicu na putu, usljed čega je petnaestogodišnji dečak povređen, a njegov otac je preminuo u bolnici”, stoji u tom izvještaju.

Predočava se da su bombardovanjem i granatiranjem od strane Ruske Federacije oštećene 733 obrazovne ustanove u Ukrajini. Njih 74 je potpuno uništeno.

Ocjenjuje se da je najgora situacija je u Donjeckoj, Harkovskoj, Mikolajevskoj, Sumskoj, Kijevskoj, Hersonskoj, Černigovskoj oblasti i gradu Kijevu, te da ovi podaci nisu konačni jer nije moguće izvršiti inspekciju mjesta granatiranja u područjima aktivnih neprijateljstava i na privremeno okupiranim teritorijama.

 

Foto: UNICEF

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: