Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo

Akcija protiv narko kartela “Tito i Dino”, u Sarajevu uhapšeni i čelnici policije

Svi uhapšeni u okviru međunarodne akcije protiv organiziranog kriminala “Black Tie 2” predati su Tužilaštvu BiH. Među uhapšenima su vd direktora FUP-a Vahidin Munjić, šef Specijalne jedinice FUP-a Mustafa Selmanović, biznismen Gordan Memija i drugi. Oni su osumnjičeni za organizirani kriminal i saradnju sa narko kartelom “Tito i Dino”, prenose sarajevski mediji.

Tužilaštvo BiH je danas saopštilo da su nakon ispitivanja osumnjičenih postupajući tužilac iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju prema Sudu BiH uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora za 18 osumnjičenih osoba, kao i mjera zabrane za 5 osumnjičenih osoba.

Navedene mjere su, kako se navodi, najvećim dijelom predložene kako bi se spriječilo ometanje istrage, prikrivanje dokaza i vršenje uticaja na svjedoke ili saučesnike i omogućio nesmetan rad tužilaštvu sa partnerskim policijskim agencijama, kao i partnerskim institucijama iz inostranstva.

Prijedlog za pritvor i mjere zabrane upućen je Sudu BiH i očekuje se zakazivanje ročišta u Sudu BiH na kojem će tužilac detaljno obrazložiti i u sudu prezentovati pritvorske razloge, kao i argumente za određivanje pritvora i mjera zabrane.

Foto: SIPA

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u ponedjeljak, 22. aprila, na području Sarajeva, Zenice i Mostara započeli operativnu akciju „Black Tie 2“, u okviru koje se vrše pretresi na više lokacija. Meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba, a među lišenima slobode su i visoki dužnosnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona. U okviru predmeta prikupljeni su dokazi iz kriptovanih aplikacija.

Operativna akcija rezultat je zajedničkog rada na predmetu SIPA-e sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH.

Europol je objavio da su u raciji velikih razmjera sprovedenoj u Bosni i Hercegovini, policijski službenici pretresli kuće i urede 23 osobe za koje se sumnja da su dio ‘unutrašnjeg kruga’ narko-kralja uhapšenog u novembru 2022. Europol je podržao akciju od 22. aprila, koja služi kao još jedna prekretnica u borbi protiv takozvanog ‘super kartela’, saveza kriminalnih mreža koje su kontrolirale veći dio evropske trgovine kokainom.
Kao i u operaciji ‘Desert Light’, nekoliko partnera iz cijelog svijeta sarađivalo je kako bi zadalo još jedan veliki udarac ovoj kriminalnoj strukturi.


Više od 40 lokacija pretražili su službenici aktivni na terenu, kojima su se pridružili stručnjaci Europola, kao i agenti Američke agencije za borbu protiv droga (DEA) i Federalnog istražnog biroa (FBI).

Primarni cilj operacije kodnog naziva “Black Tie” bio je podizanje optužnice i krivično gonjenje bosansko-hercegovačkog/holandskog državljanina koji Europol i Holandija smatraju visokovrijednom metom.

-Moćna figura prodavala tone kokaina u EU

Holandske vlasti su 2023. godine osudile osumnjičenog na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom. Drugi operativni cilj bio je razbijanje cijele kriminalne organizacije pod komandom i kontrolom Mete visoke vrijednosti. Ovu zajedničku međunarodnu istragu činile su belgijske, bosansko-hercegovačke, francuske i američke službe za provođenje zakona, uz podršku Europola.

Europol predočava da, uprkos njegovom hapšenju u novembru 2022., istraga je pokazala da je “High Value Target” nastavio da usmjerava trgovinu drogom iz zemalja izvora u Južnoj Americi, kao što su Brazil, Kolumbija i Peru, u Evropu i Australiju iz svoje baze u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.

“Sarađujući sa drugim vrhunskim međunarodnim trgovcima drogom u Dubaiju, sa kojima je zajedno ulagao u poduhvate trgovine kokainom od više tona, bosansko-hercegovački/holandski državljanin postao je moćna figura u kontroli masovne ponude kokaina prema Evropi i drugim destinacijama. Nadalje, sumnja se da je High Value Target odgovoran za proizvodnju sintetičkih droga u EU”, konstatira Europol.

-Ciljanje na ‘unutarnji krug’ narko-kartela

Među 23 osobe koje su uhapšene u Sarajevu nisu samo saučesnici, već i korumpirani službenici koji su identificirani kao pomagači kriminalnih aktivnosti mreže. Uoči ove akcije, bosanskohercegovačke vlasti su već uhapsile dvojicu osumnjičenih i zaplijenile 55.000 eura u gotovini, 8 komada vatrenog oružja, 11 policijskih radija i dokumentaciju o pranju novca.

Foto: Europol

Na dan akcije, policija je zaplijenila dodatni novac, automobile, laptopove i druge dokaze.

Nakon zahtjeva za informacijama koji je primljen u junu 2023. iz Bosne i Hercegovine, Europol je podržao bosansko-hercegovačke vlasti u istrazi protiv ključne grupe ili „užeg kruga“ članova kriminalne organizacije High Value Target od povjerenja. Među ostalim krivičnim djelima, nacionalni pravosudni predmet bio je usredsređen na teška krivična djela kao što su trgovina drogom velikih razmjera, pranje novca i povezani organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini.

Uloga Europola

Europol je u Bosnu i Hercegovinu rasporedio dva specijalna tima s mobilnim uredima kako bi prikupili i unakrsnom provjerom obavještajnih podataka pomogli u daljoj koordinaciji aktivnosti. Pored podrške pružene uoči ove akcije Europol je obavještajnim podacima i koordinacijom podržavao cjelokupnu istragu. Od početka 2021. godine, stručnjaci Europola razvili su i podijelili preko 30 obavještajnih paketa u vezi s visokovrijednom metom i njegovom kriminalnom mrežom.
U ovoj međunarodnoj akciji, pored Europola i američke DEA i FBA učestovali je belgijska Savezna sudska policija Antwerpen (Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen), Nacionalna policija Francuske (Police Nationale – Ured za borbu protiv stupéfiantsa (OFAST)), Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona policije Sarajevo (Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Policija Kantona Sarajevo).

Sarajevski mediji pišu da je na čelu kartela “Tito i Dino” Edin Čačanin Tito, te da je sa uhapšenim policajcima, ali i sa kriminalcima imao kontakata predsjednik NiP-a i ministar vanjskih poslova Ermedin Konaković.

https://x.com/IstragaB/status/1782384692345417827

Istraga.ba podjeća da je proteklih je godina objavila desetine tekstova o vezama Gordana Memije sa narko kartelom Tito i Dino, kao i sa pranjem novca, te da je ovaj biznismen je sve negirao i optuživao urednika Istraga.ba za klevetanje.

Izvor: Europol, Istraga.ba

M.H.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: