20 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Novi Pazar

Alarmantna upozorenja: Novi Pazar duplo više zagađen od najzagađenijeg grada u Evropi

Evropska agencija za životnu sredinu objavila je novi izveštaj o kvalitetu vazduha u 344 grada u Evropskoj uniji. Po koncentraciji zagađujućih PM 2,5 čestica, osam gradova u Srbiji ima lošiji vazduh od najzagađenijeg grada u EU. Među njima se na listi ovog puta našao se i Novi Pazar, koji je prema ovom  izveštaju dva puta više zagađen od najzagađenijeg evropskog grada. 

Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije u razgovoru za Euronews Srbija kaže da se ovaj problem nikako ne smije ignorisati, jer može imati nesagledive posledice.

“Rezultati vrijednosti koncentracije PM čestica za prošlu godinu su 47 mikrograma po kubnom metru, a dozvoljeno je 25. Sa druge strane SZO preporučuje pet, a to dalje znači da je kvalitet vazuduha jako loš. Zbog toga, svi ćemo nadrljati, a posebno vi u Novom Pazaru ukoliko se nešto ne bude promenilo”, kaže Jovanović.

Sličnog mišljenja su i lekari, a jedan od njih je pulmolog Asim Leković koji kaže da su posledice udisanja zagađenog vazduha višestruke kao i da ostavljaju trajne posledice.

“Najčešće su bolesti respiratornog i kardiovaskularnog sistema i pojava raka pluća. Zbog toga je važno da udišemo čist vazduh i vest o zagađenju nije navina”, objašnjava Leković.

Zbog velike zagađenosti vazduha Novi Pazar je nabavio i mernu stanicu za kvalitet vazduha koja meri prisustvo nekoliko različitih čestica među kojima su i najopasnije PM 2.5 i PM 10. Prema riječima Ivana Milovanovića iz Odjeljenja za zaštitu zivotne sredine Novog Pazara, tokom letnjeg perioda kvalitet vazduha u Novom Pazaru je prihvatljiviji.

U zadnjih 30 dana, prema našim podacima, povećala se koncetracija prizemnog ozona koji kvalifikuju vazduh u našem gradu kao prihvatljiv”, kaže Milovanović.

Inače, dozvoljene granice PM 2,5 čestica u Evropi je 25 mikrograma po metru kubnom. Pored Novog Pazara, Valjevo, Užice, Niš, Smederevo, Kosjerić i Popovac imaju koncentracije iznad 28 mikrograma po metru kubnom, što je više od najzagađenijeg grada u EU.

Mirko Popović programski direktor RERI kaže u razgovoru za Euronews Srbija da su neodgovornost, odsustvo primjene zakona i korupicija ključni u tome što u našoj zemlji ima toliko gradova sa zagađenim vazduhom.

“Kada Evropska agencija za zaštitu životne sredine objavi podatke, normalno je da vršimo poređenja i naravno da su rezultati alarmantni. Mi inače govorimo o zagađenju koje je dugogodišnje, a Novi Pazar se našao na toj listi tek odnedavno i to ne zato što je ranije imao bolji kvalitet već zato što je dobio mernu stanicu za kontrolu kvaliteta vazduha. Ovi pokazatelji koji dokazuju da su gradovi zagađenji, govore nam zapravo da je vazduh u Srbiji prezagađen i to u cijeloj zemlji, a ne samo u tim gradovima”, objašnjava Popović. 

On dodaje da je u Zakon o zaštiti vazduha prepisana direktiva iz EU, kao i da su ti parametri o kvalitetu vazduha jednaki i za evropske zemlje i za Srbiju. 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: