Aktuelno Društvo Politika Regija

Albanski parlament odbacio rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Vladajuća većina u albanskom Parlamentu odbacila je danas Rezoluciju o priznanju genocida u Srebrenici koju je inicirao bivši premijer Salji Beriša, prenosi Tanjug.

Protiv rezolucije glasao je 51 poslanik, a 15 glasova je bilo “za”.

Beriša je poslije glasanja optužio poslanike većine da su glasali po “nalogu Aleksandra Vučića”, prenose albanski mediji.

On je ocjenio da “Albanija nikada nije bila više antialbanska, nego što je za vrijeme sadašnjeg premijera Edija Rame”.

“Zaboravili ste na krv 8.000 bosanskih muškaraca i djece i živote više od 100.000 albanaca na Kosovu. Šta možete očekivati od roba Aleksandra Vučića? Kako vi Albanci možete tako da glasate,” rekao je Beriša.

Parlament Albanije će 11. jula ove godine održati posebnu sjednicu povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici 1995. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Ovu informaciju na Twitteru je potvrdio predsjedavajući poslaničke grupe vladajuće stranke Socijalističke partije Albanije Taulant Balla.

“Parlament Albanije će 11. jula 2022. održati posebnu sjednicu povodom obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. godine. Stojimo uz porodice onih koji su izgubili svoje najmilije i uz one koji traže pravdu u njihovo ime”, napisao je Balla.

Balla je podsjetio da su Ujedinjene nacije (UN) “masakr u Srebrenici opisale kao ‘najgori zločin na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata'”.

“Ubistva u Srebrenici su i Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju klasificirali kao genocid”, podsjetio je Balla.

Podsjećamo, albanski parlament odbio je u četvrtak zahtjev pojedinih opozicionih poslanika o održavanju sjednice na kojoj bi se razmatrala rezolucija o priznanju i osudi genocida u Srebrenici.

Premijer Albanije Edi Rama negirao je danas medijske navode da je albanski parlament glasao protiv usvajanja rezolucije o priznavanju genocida u Srebenici.

“Podvlačim da parlament Albanije danas nije poništio nijednu rezoluciju o Srebrenici, već je jednostavno odbilo da u skupštinsku proceduru stavi dokument”, napisao je Rama na Twitteru.

Izvor: Tanjug, AA

Foto: Parlament Albanie

Povezane vijesti

%d bloggers like this: