27 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina Društvo Sandžak

Ambasadorica BiH Aida Smajić u prvoj posjeti Novom Pazaru i Sandžaku: Konzulat će povezati Bošnjake Sandžaka sa Bošnjacima Bosne i Hercegovine (FOTO)

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Beogradu Aida Smajić posjetila je danas Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se susrela sa rukovodstvom najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka. Ona je tokom prve zvanične posjete Novom Pazaru i Sandžaku posjetila i Gradsku upravu Novog Pazara.

Ambasadorica Smajić je rekla da želi da sa članovima Bošnjačkog nacionalnog vijeća podijeli radost povodom davanja saglasnosti Vlade Srbije na otvaranje generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru.

“Vjerujem da će otvaranje i rad konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru unaprijediti bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Srbije, doprinijeti da se Bošnjaci iz opština sa prostora Sandžaka i Bošnjaci iz BiH više povežu, da budu bliži jedni drugima i da gaje odnose u smislu zajedničkih interesa, ostvarivanja njihovih prava te zastupljenosti ovdje u Srbiji”, istakla je ambasadorica Smajić.

Ocjenila je da je odluka o otvaranaju konzulata “dobra politička odluka od strane Srbije” i da za unaprjeđenje dobrih odnosa između dvije države uvijek ima prostora.

“Nakokon godinu i po dana kako je podnesen zahtjev za saglasnos dobili smo tu saglasnost. Generalni konzulat će biti prilika da se ti osnosi između dvije susjedne zemlje unaprjeđuju, a naravno i da se Bošnjaci ovdje poveži sa Bošnjacim u Bosni i Hercegovini”, kazala je ona izrazivši očekivanja da će konzulat početi sa radom do kraja ove godine.

U izjavi za medije, nakon susreta, predsjednica BNV Jasmina Curić je rekla da je otvaranje generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru dobar početak poštovanja principa reciprociteta, principa dobrih diplomatskih odnosa između Srbije i BiH, s obzirom da Srbija ima dva generalna konzulata u BIH i to u Mostaru i Banjaluci i konzularnu kancelariju u Drvaru.

„Nadam se da će otvaranje konzulata u Novom Pazaru olakšati život građana Sandžaka i građana BiH jer Bošnjaci Sandžaka imaju porodične, prijateljske, poslovne i mnoge druge veze sa Bošnjacima BiH. Nadam se da će otvaranje konzulata postojeću saradnju učvrstiti i otvoriti mogućnosti za novim vidovima saradnje između građana Sandžaka i građana Bosne i Hercegovine. Ovim putem se zahvaljujem ambasadorici BiH u Srbiji na njenom istrajnom i upornom radu na otvaranju konzulata u Novom Pazaru. Vjerujem da ćemo u narednom periodu imati jednu bližu saradnju. Bošnjačko nacionalno vijeće će biti podrška i logistika ovom konzulatu i nadam se brzom otvorenju ovog konzularnog predstavništva”, naglasila je dr Curić.

Današnji susret je prva službena posjeta ambasadora države Bosne i Hercegovine u Beogradu najvišem predstavničkom tijelu Bošnjaka Sandžaka, saopšteno je iz BNV-a.

Tokom susreta sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihadom Biševcem, ranije danas, ambasadorica Smajić je, kako je navela, razgovarala o tome šta Novi Pazar ubuduće treba da radi sa konzulatom i Bosnom i Hercegovinom.

Gradonačelnik Biševac je rekao da će buduće konzularno predstavništvo BiH u Novom Pazarau doprinjetu razvoju saradnje u svim oblastima, kao i pomoći građanima u administratvno-poslovnim obavezama.

“Znamo da su historijeke veze između Bosne i Sandžaka i iz istog razloga će biti otvoren konzulat. Između Bonjaka Sandžaka i Bosne i Hercegovine sigurno će doprinjet da budu povezani, kako na kulturnom ,privrednom i svim ostalim oblastima”, rekao je Biševac izrazivši takođe uvjeravanje da će konzulat doprinjeti pobilšanju odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo da je otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru inicirano 11. maja 2019. godine, kada je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović posjetio Bošnjačko nacionalno vijeće i Sandžak i prisustvovao obilježavanju 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Predsjedništvo BiH je 19. juna 2019. godine donijelo odluku o pokretanju postupka za otvaranje generalnih konzulata BiH u Novom Pazaru i u Rijeci i prema odluci o pokretanju postupka za otvaranje Generalnog konzulata BiH u Srbiji, sa generalnim konzulom na čelu, biće sa sjedištem u Novom Pazaru i konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

Dogovor između dvije zemlje o otvaranju bosanskog konzulata u Novom Pazaru postignut je u junu 2020. godine.

Srbija ima konzulate u Mostaru, Banjaluci, Drvaru.

Izvor: AA, BNV, SNews

 

 

Vlada Srbije dala je 25. februara ove godine saglasnost za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji, sa sjedištem u Novom Pazaru.
Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru biće prvo diplomatsko predstavništvo jedne zemlje u najvećem sandžačkom gradu i u Srbiji.

 

Skoro otvaranje konzulata u Novom Pazaru najavila je i Republika Turska.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: