20 Aprila, 2024
Aktuelno Bosna i Hercegovina

AntyDayton objavio fotografiju predvodnika napada na Predsjedništvo BiH, 2. maja 1992.

AntiDayton pokret iz Saraeva objavio je danas na fb-u fotografiju  Marka Labudovića, oficira JNA koji je predvodio napad na Predsjedništvo BiH i poginuo 2. maja 1992. godine u Sarajevu, ističući da je on u posljednjim trenucima svog života generalu i komandantu 2. vojne oblasti JNA Mulutinu Kukanjucu poručio “džaba smo izginuli”.

“Do danas nije postojala u javnosti fotografija ratnog zločinca Marka Labudović, te njegov lik nije korišten do sada nigdje. Danas sam se zadao u traganje bar jedne fotografije ratnog zločinca Marka Labudović jer je do sada nije bilo u javnosti i evo je”, naveo je Nihah Aličković na fb profilu “AntiDayton pokret”.

Prema tim navodima Marko Labudović je 2. maja 1992. godine, predvodio skupa sa Milanom Šuputom, komandirom niških specijalaca, napad na zgradu Predsjedništva preko mosta na Skenderiji gdje je i zaustavljen.

“Ostalo je tu još nekoliko tijela tzv. niških specijalaca da svjedoče herojskoj i odlučnoj historijskoj odbrani grada Sarajeva i Republike Bosne i Hercegovine od agresora. Marko Labudović bio je kapetan I klase JNA. Po nacionalnosti je bio Hrvat, oženjen srpkinjom”, stoji u toj objavi u kojoj je i fotografija na kojoj se vide tijela najmanje četiri vojnika JNA, odnosno “niških specialaca”.

Aličković pojašnjava da po njemu to može biti paradigma ovog rata “iz njihove perspektive” jer je komandant Diverzantskog odreda Zaštitnog puka Druge vojne oblasti JNA, major Marko Labudović 2. maja 1992. godine nakon što je osujećen pokušaj da sa svojim specijalcima zauzme Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine, u posljednim trenucima svog života sistemom veze Kukanjcu poručio: “Recite Milutinu (Kukanjcu) da smo džaba izginuli!”

“Ta rečenica još uvijek se može čuti na tom mjestu, čini mi se, i kazuje da smo opstali, a oni nisu ispunili svoje ciljeve: “Recite Milutinu da smo džaba izginuli”! Istrajnost u traganju i želji za jačanjem kulture sjećanja i dopuni bitnih detalja i danas se pokazala produktivnom. Eto, sad se konačno imenu i prezimenu Marka Labudovića može dodati i lik i ova fotografija, pored one sa Skenderije koja je i njegova posljednja. Nema oprosta i nema zaborava”, poručio je Nihad Aličković ispred AntiDayton pokreta.

Fotografija korisnika/ce Nihad Aličković – AntiDayton pokret.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: