20 Aprila, 2024
Aktuelno Globus Nauka i tehnologija Zanimljivosti

Asteroid širi od 2 fudbalska terena prolazi pored Zemlje

Ova umjetnička konceptualna fotografija prikazuje asteroid koji leti pored Zemlje. (Foto: Shutterstock)
Asteroid širi od dva fudbalska terena snimljen je pored Zemlje u sitnim satima u četvrtak (4. avgusta). Asteroid je trebalo da prođe u 00:23 (ET).

Astronomi NASA-e otkrili su asteroid, poznat kao 2022 OE2, prije samo nekoliko dana, 26. jula. Procjenjuje se da je ogromna svemirska stijena široka između 557 i 1.246 stopa (170 do 380 metara), što je otprilike dvostruko šire od terena američkog fudbala. Astronomi su takođe potvrdili da je 2022 OE2 asteroid klase Apolo, što znači da kruži oko Sunca i prelazi putanju Zemljine orbite, ranije je izvjestio Live Science.

Prema NASA-inoj Laboratoriji za mlazni pogon udar ovako velikog asteroida bi oslobodio više energije od 1.000 nuklearnih bombi. Međutim, ovaj će promašiti Zemlju sa velikom razlikom.

Predviđeno je da će asteroid 2022 OE2 proći pored Zemlje na udaljenosti od otprilike 3,2 miliona milja (5,1 miliona kilometara) – više od 13 puta više od prosječne udaljenosti između Zemlje i Mjeseca. Za kontekst, ovo je znatno dalje od asteroida 2022 NF, koji je 7. jula došao na samo 56.000 milja (90.000 km) — ili oko 23 posto prosječne udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

-Astronomi znaju za oko 15.000 takvih asteroida

NASA prati desetine hiljada objekata blizu Zemlje poput ovog i procjenila je putanje svih njih nakon kraja vijeka. Dobra vijest je da Zemlji ne prijeti opasnost od kataklizmičnog udara asteroida najmanje narednih 100 godina, saopštila je NASA.

Ipak, astronomi su svjesni da bi manja promjena putanje — koja bi mogla biti uzrokovana sudarom sa drugim asteroidom, na primjer, ili gravitacionim privlačenjem planete — mogla da promjeni orbitu velikog asteroida i da ga dovede na potencijalno katastrofalan kurs. sa Zemljom.

Kao takve, svemirske agencije veoma ozbiljno shvataju planetarnu odbranu. U novembru 2021, NASA je pokrenula misiju odbijanja asteroida pod nazivom Test dvostrukog preusmjeravanja asteroida, u kojoj će svemirska letjelica udariti direktno u 525 stopa širok (160 m) asteroid Dimorphos u jesen 2022. Sudar neće uništiti asteroid , ali može malo promjeniti orbitalnu putanju svemirske stijene, ranije je izvestio Live Science. Misija će pomoći u testiranju održivosti skretanja asteroida, ukoliko neka buduća svemirska stijena predstavlja neposrednu opasnost za našu planetu.

Izvor. space.com, prvobitno objavljeno na Live Science

Povezane vijesti

%d bloggers like this: