25 Aprila, 2024
Aktuelno Crna Gora Društvo Srbija

Crna Gora otvorila granice, za državljane Srbije karantin 14 dana

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) donijelo je danas odluku da od danas, 1. juna, Crna Gora otvori sve putne granične prelaze prema susjednim državama koji su bili zatvoreni u okviru mjera protiv širenja koronavirusa.

U ponoć su otvoreni granični prijelazi sa Republikom Albanijom: Grnčar – Baškim, na putnom pravcu Plav – Skadar i – Sukobin – Murićan na putnom pravcu Ulcinj – Skadar.

Sa Bosnom i Hercegovinom: Šćepan Polje – Hum, na putnom pravcu Plužine – Foča, Šula – Vitina, na putnom pravcu Pljevlja – Foča, Sitnica – Zupci na putnom pravcu Herceg Novi – Trebinje i Meteljka – Metaljka na putnom pravcu Pljevlja – Čajniče.

Sa Republikom Hrvatskom: Kobila – Vitaljina, na putnom pravcu Herceg Novi – Vitaljina – Dubrovnik.

Sa Republikom Srbijom: Ranče – Jabuka, na putnom pravcu Pljevlja – Prijepolje, Vuče – Godovo na putnom pravcu Rožaje – Tutin, i Čemerno na putnom pravcu Pljevlja – Priboj.

Od prošle godine na http://kamere.mup.gov.me/građani mogu u svakom trenutku da se informišu kakvo je stanje na graničnim prelazima i da u skladu sa timplaniraju svoje putovanje.

Na ovim putnim graničnim prelazima saobraćaj putnika i robe odvijaće se u skladu sa važećim mjerama NKT, dakle i sa mjerom donijetom u četvrtak kojom je propisano da prilikom ulaska u Crnu Goru mjera karantina ne propisuje građanima Crne Gore i strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u našoj zemlji koji ulaze iz država stope potvrđenih aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom manjom od 25 slučajeva na 100.000 stanovnika sa liste Instituta za javno zdravlje kao i stranim državljanima koji su rezidenti država sa liste i ulaze iz država sa te liste.

Ostaje privremeno zatvoren putni granični prijelaz Vraćenovići – Deleuša sa Bosnom i Hercegovinom na putnom pravcu Nikšić – Bileća koji je zatvoren 27. februara zbog gradnje granične infrastrukture.

– Za državljane Srbije koji ulaze u Crnu Goru karantin od 14 dana

Državljanima Crne Gore i strancima sa stalnim ili privremenim boravkom koji ulaze u Crnu Goru iz država u kojima je potvrđrena stopa aktivnih slučajeva oboljelih od koronavirusa veća od 25 na 100.000 stanovnika (kao što je Srbija) određuje se mjera stavljanja u samoizolaciju ili karantin u trajanju od 14 dana. Licima kod kojih je PCR testiranjem na SARS-CoV-2 dobijen negativan rezultat testa na novi koronavirus, mjera samoizolacije i karantina ukida se nakon 14 dana.

Samoizolacija podrazumijeva boravak u porodičnom smještaju ili drugom objektu, uz praćenje zdravstvenog stanja ovog lica, kao i svih članova njegovog zajedničkog porodičnog domaćinstva od strane nadležne epidemiološke službe.

Obavezna je institucionalna izolacija za lica koja su boravila u karantinu ili samoizolaciji i čiji su rezultati testa na novi koronavirus pozitivni, a moraju se izolovati od zdravih lica, a ne može im se obezbijediti samoizolacija u porodičnom smještaju; lica koja su bila na bolničkom liječenju, oporavljena su i nemaju simptome bolesti, ali još nemaju dva uzastopna negativna rezultata iz uzoraka uzetih u razmaku od 24 časa; kao i za lica koja su doputovala iz inostranstva i prilikom smještanja u karantin rezultati testa na novi koronavirus su im bili pozitivni.

Institucionalna izolacija podrazumijeva smještaj u objekat namijenjen za samoizolaciju i boravak lica koja imaju pozitivan rezultat testa na novi koronavirus i nemaju simptome bolesti, ne zahtijevaju medicinski tretman ali moraju biti pod nadzorom zdravstvenih radnika, na osnovu rješenja sanitarne inspekcije

Promet robe za potrebe Crne Gore kao i tranzit robe ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstvenog nadzora, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje.

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: