25 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Srbija

Bajramska poslanica Reisu-l-uleme Sead ef. Nasufovića: Vrijedimo onoliko koliko sreće drugome želimo

Reisu-l-uleme Islamske zajednice Srbije (IZS), Sead ef. Nasufović je za Ramazanski bajram 1444/2023. godine uputio poslanicu u kojoj je istakao da su obezbjeđivanje uslova radi postizanja mira, sloge i zajedničkog djelovanja svih vjerskih zajednica muslimana u Srbiji među prioritetnim pitanjima.

Hvala Allahu, Gospodara i Vladaru svih svjetova. Salavat i selam na Poslanika Muhammeda, njegov ehli-bejt, sve ashabe i sljedbenike, u broju kapi kiše ikad spuštenih na zemlju i u broju zvijezda ikad stvorenih gore na nebu!

Dinska braćo i sestre!

Danas je posljednji dan Ramazana, mjeseca bezgranične milosti Božije za vjernike. Dok odbrajamo posljednje sate posta, iščekujući iftarske radosti, učimo dove i molimo se poput naših časnih prethodnika, za sretnu budućnost svakoga čovjeka. Rekli su plemeniti alimi da vrijedimo onoliko koliko sreće drugome želimo. Dova i želja prava su slika čovjeku da vidi sebe ko je i na kakvom putu je. Zato danas očistimo srca i duše lijepom dovom i iskrenom željom, a svoj post očistimo sadekatu-l-fitrom i milodarima siromahu.

Danas se u srcima smjenjuju noć i dan, žalost i radost, strah i nada. Niko od nas ne zna ni za sebe, a kako li će tek znati za drugoga da li mu je primljen post ili nije, zato čuvajmo jezike od takvog govora. Isto tako ne znamo ko će od nepostača primiti nagradu, jer su htjeli, a nisu iz opravdanog razloga mogli postiti. Njihov uzdah, melekanski je izdah, jer rekosmo, čovjek je njegova dova i želja.

Rijaset Islamske zajednice Srbije uspješno je sproveo organizaciju vjerskih aktivnosti u svim džamijama i džematima tokom Ramazana, a uvjereni smo da će tako i dalje nastaviti. Iako je čitavo čovječanstvo zbog aktuelnih ratnih zbivanja u svijetu ponovo vraćeno da živi kulturu straha, vjerujemo da se snagom vjere može obezbijediti bolja budućnost naše djece. Zato je važno i da Islamska zajednica uvijek ispravno prepoznaje svoju ulogu u savremenom društvu i da svoju misiju – pronošenje Božanske riječi, uspješno obavlja. Tim putem moramo nastaviti zajedno sa svim vjerujućim ljudima.

Pred nama su brojni problemi, kao i mnoga neriješena pitanja, naročito ona koja se odnose na obezbjeđivanje uslova radi postizanja mira, sloge i zajedničkog djelovanja svih vjerskih zajednica muslimana u Srbiji. Svakako, najveći dio amaneta za rješavanje tih problema je na nama, predstavnicima i imamima svih zajednica muslimana Srbije, jer bez obzira na naše razlike u vidu tehničkih neslaganja, ne postoje nikakve teološke razlike, a samim tim ni prepreke među nama da zajednički gradimo trajni dom jedinstva.

Uvjeren sam da će danas, posljednjeg dana Ramazana 1444. godine po Hidžri, naše molitve – dove, koje upućujemo Bogu biti za mir i stabilnost svih ljudi, za sreću, zdravlje i ljubav, za očuvanje porodice i porodičnih vrijednosti i harmonije, biti iskrene i primljene.

Sutra, 21. aprila 2023. godine, prvi je dan Ramazanskog bajrama. Naša obaveza tog dana je da svoju radost podijelimo sa svojom porodicom, komšijama, prijateljima; da obiđemo svoje umrle i da se dovom Uzvišenom Bogu zamolimo za njihov vječni mir i spas. U ime naših muftija, imama i svih službenika Islamske zajednice Srbije, kao i u svoje ime, svim pripadnicima islama želim sretan Bajram!

Bajram šerif mubarek olsun!

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije

Sead Nasufović

Povezane vijesti

%d bloggers like this: