16 Aprila, 2024
Aktuelno Društvo Globus Regija

Bezvizni režim za građane Kosova od 1. januara 2024.

U Evropskom parlamentu danas je pozitivno izglasana konačna odluka o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova, koji će moći da se kreću bez viza u šengenskom prostoru najkasnije od 1. januara 2024. godine, prenosi Anadolija.

Iz Vlade Kosova je saopšteno da će nakon današnje pozitivne odluke evropskih poslanika, sutra u Strazburu biti zvanično potpisivanje od strane predstavnika Evropskog parlamenta i Saveta Evropske unije. Potpisivanju će prisustvovati i prvi potpredsednik Vlade Kosova za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bislimi.

Odluka će biti objavljena u Službenom glasniku i stupa na snagu 20 dana od dana objavljivanja. Prema ovoj odluci, građani Republike Kosovo moći će da se kreću bez viza u šengenskom prostoru i to najkasnije od 1. januara 2024. godine.

Ova pravila za ukidanje viza za Kosovo omogućiće građanima da putuju u Evropsku uniju bez vize za boravak od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.

Kosovo je na vreme ispunilo sve uslove za liberalizaciju viza, ali do sada nije postojao konsenzus među zemljama članicama EU-a za unapređenje procesa.

“Zahvaljujući radu Vlade, posebno u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i upravljanja migracijama, proces je deblokiran i institucije EU-a i zemlje članice su se uverile da Kosovo zaslužuje kraj procesa liberalizacije viza i da je zemlja učinila značajan napredak i dostignuća u relevantnim oblastima”, naveli su iz Vlade Kosova i poručili da je posle dugo čekanja, ovo ključni momenat približavanja evropskoj porodici.

Povezane vijesti

%d bloggers like this: