Aktuelno Društvo Sandžak Sport Život

Biciklistički maraton kroz Sandžak

Regionalna turistička organizacija (RTO) Sandžaka, u saradnji sa lokalnim samoupravama i turističkim organizacijama, biće domaćin 9. čiker MTB maratona „Biciklom kroz jugozapadnu Srbiju“ koji u nedjelju kreće iz Kraljeva.

Maraton pod sloganom “ Obilazak kulturno-istorijskih spomenika jugozapadne Srbije” prolazi kroz brdsko-planinske predjele obilazeći pritom turističke centre kao i kulturne i druge znamenitosti na tim teritorijama. Maraton će se održiti na relaciji i proći će kroz gradove i opštine: Kraljevo – Novi Pazar – Tutin – Sjenica – Nova Varoš – Zlatibor – Priboj – Prijepolje.

MTB “Čiker “ iz Kraljeva je u saradnji sa Regionalnom turističkom organizacijom Sandžaka, Turističkom organizacijom Novog Pazara, Centrom za kulturu, turizam, omladinu i sport iz Tutina i Turističkom organizacijom Sjenice su uvrstili i ove godine Novi Pazar, Tutin i Sjenicu u ovogodišnju biciklističku trasu maratona. Očekuje se da će maraton okupiti oko 100 učesnika.

“Gradovi i opštine kroz koje će biciklisti proći od 27.06. do 06.07. 2021 godine će biti centar bickilstičkog dešavanja u zemlji. Biciklistički maraton podrazumjeva osim vožnje kroz pomenute opštine i obilazak kulturno-historijskog naslijeđa i degustiranja gastronomskih specijaliteta, što je ujedno izvanredan način promocije turističkih potencijala i atrakcija”, najavili su iz RTO Sandžak.

Ovaj biciklistički maraton podrazumjeva vožnju trasiranim makadamskim i brdskim putevima preko netaknutih prirodnih ljepota i rezervata prirode.

Cilj organizacije maratona je sportsko-turistički, pored propagiranja biciklizma kao sporta, bicikla kao prevoznog sredstva i zdravog načina života, maraton promoviše i turističke i kulturne potencijale.

 

 

 

 

Povezane vijesti

%d bloggers like this: